„AIVD rol bij omstreden terreurzaak Marokko”
AMSTERDAM (ANP) – De vermeende terrorist Saddek Sbaa uit Nederland wordt volgens zijn advocaat Flip Schüller door de Marokkaanse politie verhoord op basis van Nederlandse informatie van inlichtingendienst AIVD. Dat heeft de raadsman via de telefoon direct van zijn cliënt uit de gevangenis in Marokko gehoord.
Sbaa werd eerder in Nederland verdacht van ondersteuning van terrorisme in Kenia op basis van informatie uit dat land. Politie en justitie konden daar geen bewijs voor vinden.
Schüller zegt sterke aanwijzingen te hebben dat Nederland nu de Marokkaanse autoriteiten helpt om zijn cliënt via een U-bochtconstructie in Marokko alsnog veroordeeld te krijgen. „Ik hoor dat niet alleen van Sbaa, maar ook van Marokkaanse mensenrechtenorganisaties”, legt de raadsman uit. „Dat gaat natuurlijk tegen alle regels in.”
Na het besluit om Sbaa niet voor de rechter in Nederland te brengen, trok de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de verblijfsvergunning van Sbaa in. Dat gebeurde omdat uit dezelfde AIVD-informatie zou blijken dat hij een gevaar voor de Nederlandse staatsveiligheid vormde.
Sbaa werd overgebracht naar de strengste gevangenis in Nederland, de EBI in Vught. Dit om hem te kunnen uitzetten, zodra daar toestemming voor was.
Omdat de IND in de procedure over zijn uitzetting had gezegd dat Sbaa geen reëel risico zou lopen om te worden opgepakt en te worden gemarteld in Marokko, besloot hij vrijwillig naar zijn geboorteland terug te keren. „Sbaa trok het zware regime in Vught niet langer. Hij is daarmee flink onder druk gezet om zelf naar Marokko te gaan”, concludeert Schüller.
In november vorig jaar vloog Sbaa naar Marokko. Daar werd hij direct opgepakt en opgesloten. Schüller hoorde van Sbaa dat hij aanvankelijk is gemarteld en dat hem structureel slaap werd onthouden. Hij is de eerste weken voortdurend verhoord. Schüller: „Dat is dus gebeurd basis van AIVD-informatie. Daarmee bereiden de Marokkanen dus een proces voor, op basis van oncontroleerbare gegevens.”
Sbaa vertelde de raadsman verder dat er meerdere terrorismeverdachten uit de Europese Unie op dit moment hetzelfde lot ondergaan. „Als er in Europa te weinig bewijs is tegen terrorismeverdachten van Marokkaanse afkomst, dan lijkt het er heel sterk op dat deze worden overgedragen aan Marokko”, constateert Schüller. „Daar hebben ze niet dezelfde hoge standaarden voor bewijs dat op tafel moet komen, voordat een rechter een verdachte kan veroordelen.”
Donderdag was er voor de rechtbank in Amsterdam nog een zitting over het bezwaar tegen het besluit om Sbaa zijn verblijfsvergunning af te nemen. De betrokken rechters gaan de AIVD-informatie nu zelf onderzoeken en vellen op 21 april hun oordeel.
Een woordvoerster van de AIVD zegt dat de inlichtingendienst inhoudelijk niet op deze zaak kan reageren.