Binnenland

„Personeelsstop slecht voor zorg”

De Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal berichten rond vacaturestops en ontslagen in de zorg. Dit maakte zij dinsdag bekend.

ANP
28 May 2003 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Door de toenemende vergrijzing in Nederland zijn volgens de AVVV juist meer goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Zorginstellingen zouden met de personeelsstops uit de financiële problemen proberen te komen, wat echter haaks staat op de stijgende vraag naar zorg. De aangekondigde personeelsstops zijn niet goed voor de aantrekkingskracht van de sector, zo redeneert de vereniging.

Met name in Noord-Holland zou sprake zijn van personeelsstops, zoals in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Daar worden sinds maart geen nieuwe mensen aangenomen. Het ziekenhuis moet bezuinigen, anders dreigt een tekort van 5 miljoen euro aan het eind van het jaar, aldus een woordvoerster.

Ook in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder worden sinds een maand geen nieuwe mensen aangenomen. Hier ligt een dreigend begrotingstekort van 3,5 miljoen euro aan de basis van de beslissing.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is bekend met het probleem. Maar van een landelijke trend kan niet worden gesproken, aldus een woordvoerster. „De financiële positie van ziekenhuizen is precair; dat geldt in ieder geval voor een deel van hen.” Loonkosten zijn een grote post op de begroting, dus als er moet worden bezuinigd, wordt gekeken of ook daar wat te halen valt.

Voorzover de NVZ weet, grijpen ziekenhuizen dan meestal niet naar het middel van een vacaturestop. Maar wel worden bijvoorbeeld tijdelijke contracten niet verlengd of contracten met extern ingehuurd personeel opgezegd. Die worden omgezet in een vast contract en dat is goedkoper dan mensen inhuren bij een uitzendbureau. De NVZ heeft geen signalen dat er door de maatregelen minder handen aan het bed zijn gekomen.

De loonkosten van de ziekenhuizen zijn de afgelopen tijd gestegen. In de CAO’s zijn loonsverhogingen afgesproken die boven de vergoeding liggen die de ziekenhuizen van de overheid krijgen en bovendien is een nieuw functiewaarderingssysteem ingevoerd. Ook daardoor zijn de loonkosten gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer