Lijken op Leerdamse begraafplaats verteren niet
De hoge grondwaterstand in Leerdam zorgt voor problemen op de begraafplaatsen. Een flink aantal lichamen wordt door het gebrek aan zuurstof niet verteerd.
Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente door een extern bureau heeft laten opstellen. Het probleem speelt op de begraafplaats aan de Tiendweg en mogelijk ook op de begraafplaats Overheicop.
Een aantal graven zal als proef worden geruimd, waarbij nieuwe tests volgen. Daaruit moet blijken of er, door onvoldoende aanwezigheid van zuurstof, geen optimale vertering heeft plaatsgevonden. Als dat het geval is, ontstaat er een probleem waarover het gemeentebestuur een beslissing moet nemen.
De eerste optie is om verder te gaan met een ’schone’ begraafplaats, waar de lijken uit zijn verwijderd. De andere mogelijkheid is om de onderste laag in de huidige staat te laten. Dat stuit echter op bezwaren van ethische aard. Maar ook bij het ’schoonmaken’ van de begraafplaats moet beslist worden hoe men met de niet verteerde overblijfselen omgaat.
Volgens het rapport is door de natte ondergrond op grote schaal ”adipocirevorming” opgetreden. Dit betekent dat er de stof ”lijkvet” is ontstaan, waardoor de vertering ook na herbegraven niet meer op gang komt. Dit zou in 10 procent van de gevallen aan de orde zijn.
Verbranding is vanwege de gedachte aan crematie niet voor iedereen acceptabel. Het rapport wijst ook op de kindergraven die in Leerdam zijn uitgegeven als algemene graven. Nabestaanden kunnen zodoende geen rechten laten gelden. Het advies is om met kindergraven voortaan net zo om te gaan als met andere graven.
De ruimte op enkele begraafplaatsen is beperkt, een probleem dat aan de Tiendweg al dit jaar problemen oplevert. De gemeente wil daar nu op korte termijn nieuwe graven realiseren. Op grond van het rapport en de adviezen van de fracties komt het college binnenkort met een voorstel.