Krimpende markt en concurrentie kwellen ASR
UTRECHT (ANP) – ASR Nederland, de verzekeraar die volledig in handen is van de Nederlandse staat, blijft last houden van een krimpende markt en hevige concurrentie.
„De concurrentie is moordend en de markt krimpt, dus er wordt veel meer op prijs geconcurreerd. Dat zien we bij alle producten, zowel bij levensverzekeringen als bij schadeverzekeringen”, aldus ASR-topman Jos Baeten, dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
ASR zag de premieomzet in 2010 in vergelijking met een jaar eerder met 4 procent dalen tot 4,738 miljard euro, in lijn met de ontwikkeling van de markt. „Onze grootste zorg ligt bij koopsommen, waar op dit moment met verlies wordt ingekocht, en bij de schadeverzekeringsmarkt”, aldus Baeten.
De Nederlandsche Bank (DNB) trok eind vorig jaar aan de bel bij autoverzekeraars om te waarschuwen voor de financiële risico’s van te lage premies. Een aantal van hen kwam in de financiële problemen doordat deze niet kostendekkend waren.
ASR zag zich vorig jaar al genoodzaakt de premies voor autoverzekeringen te verhogen, net zoals veel andere verzekeraars. Het concern sluit een verdere verhoging dit jaar niet uit. Het verzekeringsconcern onderzoekt nu of het acceptatiebeleid aangescherpt moet worden, of er gestopt moet worden met sommige activiteiten, of dat de premies opgeschroefd moeten worden. „Daarover hebben we nog geen conclusie getrokken voor dit jaar”, aldus Baeten.
Ondanks de gedaalde premieomzet vorig jaar wist ASR de winst wel op te voeren. Het concern behaalde een nettowinst in 2010 van 317 miljoen euro, een stijging van 24 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
Deze winstsprong kwam voornamelijk door kostenbesparingen en door het herstel op de financiële markten. ASR wist de kosten vorig jaar met 100 miljoen euro te verlagen. Om de winstgevendheid op niveau te houden is het volgens Baeten nodig de kosten structureel verder te verlagen.
Wanneer de voormalige Fortisdochter, sinds oktober 2008 in handen van de Nederlandse staat, geprivatiseerd zal worden, is nog onbekend. „Zoals aangegeven door de aandeelhouder heeft ASR Nederland voortgang geboekt om klaar te zijn voor privatisering. De gedachten van de aandeelhouder gaan in eerste instantie uit naar een beursgang, maar ook andere vormen van verkoop worden niet uitgesloten. Alle strategische en financiële opties worden opengehouden”, aldus de ASR-directeur.
Volgens Baeten is het wachten op duidelijkheid over Europese regelgeving omtrent de kapitaalseisen voor financiële instellingen. Ook moet er een ‘track record’ opgebouwd worden. „We zijn nog maar net los van Fortis. „We zijn nu bijna twee jaar bezig geweest om dat te verwerken en we moeten laten zien dat we een stabiele partij zijn”, aldus de topman.
Ook moet de waardering van verzekeraars eerst naar een „normaal niveau” stijgen. „Die is op dit moment gewoon te laag”, stelt Baeten.