Buitenland

Regime Congo toont coupverdachten

KINSHASA (ANP/RTR) – De autoriteiten in de Democratische Republiek Congo hebben meer details vrijgegeven over de poging tot staatsgreep, die eind vorige maand zou zijn verijdeld. Op een politiebureau in de hoofdstad Kinshasa werden 126 arrestanten, velen met zware verwondingen die niet waren verzorgd, getoond aan verslaggevers.

8 March 2011 15:53Gewijzigd op 14 November 2020 13:59
Foto EPA
Foto EPA

Dat meldde de BBC dinsdag. De Britse omroep meldde dat de omstandigheden rond de ‘staatsgreep’ op 27 februari twee weken na dato nog altijd zijn omgeven door mysterie.

Eerder stelden de Congolese autoriteiten nog dat er dertig mensen waren aangehouden. Zij zouden van plan zijn geweest om president Joseph Kabila te vermoorden in diens residentie. Ook zouden ze een militaire basis, de internationale luchthaven en een radiostation hebben willen overnemen.

Tijdens gevechten tussen de vermeende coupplegers en de veiligheidsdiensten van Kabila zouden negentien mensen zijn gestorven. Het zou gaan om elf opstandelingen en acht leden van het veiligheidsapparaat.

Journalisten mochten maandag geen vragen stellen aan de arrestanten. Deze schreeuwden dat ze onschuldig waren. Een van hen, een militair, had een gapende wond in zijn been. Hij stelde op een militaire basis te leven, die zou zijn aangevallen. Een andere arrestant riep: „Ik weet niets. Ik ben geen soldaat!”

Joseph Kabila is president van Congo sinds 2001. Hij werd staatshoofd nadat zijn vader Laurent was vermoord. In 2006 werd Kabila winnaar van de eerste vrije verkiezingen in Congo. Later dit jaar, in november, hebben presidentsverkiezingen plaats in het uitgestrekte land dat in het verleden een kolonie was van België. Mensenrechtenorganisaties en politieke waarnemers beschouwen Kabila als een politicus die steeds meer autoritaire trekjes vertoont.

Congo kampt met een uiterst gewelddadig verleden. Tussen 1998 en 2003 was het land het toneel van grootschalige gewapende conflicten en massaslachtingen, waarbij naar schatting meer dan vijf miljoen mensen om het leven kwamen. In de afgelopen jaren nam het geweld af, maar de veiligheidssituatie is nog altijd belabberd, met name in het noordoosten van het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer