Sleutels Paleis Soestdijk onder de hamer
AMSTERDAM – Een koninklijke zolderopruiming voor het goede doel. Zo omschrijft de manager van het veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam, Mark Grol, de grote veiling van spullen uit de nalatenschap van koningin Juliana. Vandaag was de eerste kijkdag, vanaf maandag volgt de veiling.
De grote hal van het veilinghuis aan de Amsterdamse Boelelaan, vlak bij de RAI, staat vol. Tienduizend stukken of lots. Het aanbod varieert van stoelen, schilderijen en serviezen tot sofa’s, spiegels en standbeeldjes. Het zijn spullen die de koninklijke familie niet meer nodig heeft of die niet waardevol genoeg zijn om te bewaren.
Omdat de paleizen van de koningin en de huizen van haar familie al volstaan, besloten de vier dochters van koningin Juliana wat overbleef te veilen voor het goede doel. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis, het Prinses Beatrixfonds voor spierziekten, het NatuurCollege waarbij prinses Irene betrokken is en het Prinses Christina Concours voor jonge musici.
Het Rode Kruis krijgt het meeste geld uit de opbrengst. Rode Kruisdirecteur Cees Breederveld is verguld, zo zei hij maandag: „Dit is heel bijzonder. Wij denken erover om het geld te besteden aan vakanties voor zieken die op ons schip de Henry Dunant meevaren of in een van onze hotels verblijven.”
De veiling zal naar schatting zeker 1,5 miljoen euro opbrengen, maar omdat het om koninklijke spullen gaat, kan het resultaat wel eens hoger uitvallen, verwacht Sotheby’s. De specialisten van het veilinghuis benadrukken dat de geschatte prijzen die nu op de labels staan de marktwaarde weergeven.
De toonzaal bevat voor elk wat wils. Twee witte stoelen zijn geschat op 25 tot 50 euro en een set champagneglazen op 50 tot 100 euro. „Wij benadrukken dat iedereen welkom is om te komen kijken en om te bieden”, zegt Grol. Het veilinghuis verwacht een divers publiek, onder wie antiekhandelaren, verzamelaars en liefhebbers van het Oranjehuis.
Veel lots zijn enkele honderden tot enkele duizenden euro’s waard. Uitschieter is een servies van Docciaporselein uit circa 1800. „Dit is echt een topstuk. Het bestaat uit 260 delen: onder meer borden, soepterrines en glazenkoelers van uitzonderlijke kwaliteit. Ze zijn met de hand beschilderd met landschappen en voorzien van goudrandjes. Deze borden zijn niet afwasmachinebestendig”, zegt porseleinspecialiste Suzanne Lambooy. Het servies moet 40.000 tot 60.000 euro opbrengen.
De kenners van Sotheby’s wezen tijdens de voorbezichtiging maandag op opvallende stukken: een zilveren toiletset met de letter E van Emma, een zeegezicht van de Haagse schilder Mesdag en een servies met een zwart randje dat koningin Juliana na het overlijden van haar moeder, koningin Wilhelmina gebruikte. Daartussen staan gehavende fauteuilles, gebarsten spiegels en onbeklede stoelen. Ook komen melkkannetjes van koningin Emma en een kinderbadje van de kleine Wilhelmina onder de hamer.
Meubelspecialist Anne-Sophie van Leeuwen opent de deuren van een muurkastje. „Dit kastje is niet heel bijzonder, maar het aardige is dat er nog een veertigtal oude sleutels in hangt. Ze zijn afkomstig van Paleis Soestdijk. Waar ze precies van zijn, is niet duidelijk. Waarschijnlijk van kamers in het paleis. Aan twee sleutels hangt wel een label: tuinhekje.”
Tot en met zondag kunnen belangstellenden elke dag de spullen bekijken bij Sotheby’s in Amsterdam (sothebys.com). De veiling start maandag 14 maart in het RAI Theater. Daar kunnen meer dan 1500 bezoekers in. „Mensen kunnen ter plekke bieden, maar ook schriftelijk. Belangstellenden kunnen ook live online meedoen; dat is de eerste keer voor ons in Nederland. We hebben het zo toegankelijk mogelijk gemaakt”, vertelt Grol. Dat was ook een wens van de koningin.