Rwanda stemt voor eerste grondwet sinds genocide
De overgrote meerderheid van de Rwandese bevolking heeft dinsdag het ontwerp van een nieuwe grondwet goedgekeurd. Deze grondwet wordt de eerste die het Oost–Afrikaanse land aanneemt sinds de genocide in 1994.
Meer dan 90 procent van de stemmers heeft het grondwetplan goedgekeurd. Van de vier miljoen stemgerechtigden kwam volgens de voorzitter van de kiesraad 98 procent opdagen. „Ik ben niet verrast over de grote deelname, noch over de goedkeuring. Het Rwandese volk zelf heeft deze grondwet mogelijk gemaakt”, aldus de voorzitter.
Het ontwerp is al door het parlement geaccordeerd. Het maakt een einde aan de politieke impasse waarin het land verkeert sinds de volkerenmoord, negen jaar geleden.
Het goedgekeurde document effent de weg voor de verkiezingen van parlement en president in juli. Dat zijn de eerste verkiezingen sinds 1988, toen de enige presidentskandidaat met 99,98 procent werd gekozen.
Sinds de genocide van 1994 waarbij 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s door Hutu’s om het leven zijn gebracht, wordt het land bestuurd door president Paul Kagame, een Tutsi. Hij kwam aan de macht door een verdrag tussen Hutu’s en Tutsi’s dat gesloten werd voor de volkerenmoord.
De grondwet wil een scheiding van de machten garanderen evenals een decentralisatie van de macht. Critici waaronder mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrezen echter dat president Kagame de grondwet gebruikt om zijn eigen machtspositie te verstevigen. Zo mogen politieke partijen niet als afzonderlijke partij functioneren, maar moeten ze in een gemeenschappelijk forum zetelen. Bij verkiezingen wordt hoogstwaarschijnlijk Kagame tot president gekozen.