CDA presenteert voorzitterskandidaten
DEN HAAG – Het CDA heeft vrijdagmorgen zes kandidaten gepresenteerd die beschikbaar zijn voor het partijvoorzitterschap. Over vier weken zal blijken wie er met de eer gaat strijken.
Het CDA heeft geen vaste partijvoorzitter meer sinds Peter van Heeswijk in juni vorig jaar aftrad na de dramatisch verlopen Tweede Kamerverkiezingen. De christendemocraten verloren toen 20 van de 41 zetels.
Na het terugtreden van Van Heeswijk nam Henk Bleker het stokje over, maar die was snel vertrokken omdat hij in oktober staatssecretaris van Landbouw werd in het nieuwe kabinet.
In zijn plaats kwam Liesbeth Spies, tot juni vorig jaar Tweede Kamerlid, maar niet langer beschikbaar omdat ze de CDA-lijst in Zuid-Holland ging trekken.
Het CDA heeft hoge verwachtingen van een nieuwe partijvoorzitter. Hij of zij moet het komende jaar de partij inhoudelijk en organisatorisch gaan vernieuwen. Die opdracht vloeit voort uit het rapport van de commissie-Frissen, die het kiezersverlies analyseerde.
Een van de adviezen van Frissen was het organiseren van een open verkiezing voor een nieuwe voorzitter. De partijleiding kookte in het verleden te veel dergelijke besluiten voor, zo luidde de kritiek.
Dat nog niet iedereen binnen de partij stond te juichen bij de nieuwe werkwijze, bleek in december vorig jaar. Toen lekte uit dat Deetman, oud-minister van Onderwijs en oud-burgemeester van Den Haag, en Grapperhaus, SER-lid en opsteller van het CDA-verkiezingsprogramma, niet beschikbaar waren voor een meervoudige verkiezing voor het partijvoorzitterschap. Zij wilden alleen meewerken aan een enkelvoudige kandidatuur. Dat wilde het partijbestuur niet en startte daarom een nieuwe, geheel open procedure.
Ieder CDA-lid mocht zich kandidaat stellen als hij ten minste één jaar betalend CDA-lid was, steun kreeg van leden of afdelingen en een verklaring van goed gedrag kon overleggen.
De volgende zes personen hebben zich kandidaat gesteld:
Ruth Peetoom. Ze is predikant in Utrecht en getrouwd met oud-CNV-voorzitter Paas. Peetoom (43) was vicevoorzitter van de commissie-Frissen en lid van Provinciale Staten. Ze wil „de partijorganisatie opschudden en nieuwe vormen van partijdemocratie invoeren.”
Ton Roerig. Hij is 46 jaar en eigenaar van een adviesbureau in Zoetermeer. Roerig is afkomstig uit Drenthe en was onder meer wethouder in Hilversum en Zoetermeer. Hij manifesteert zich als bruggenbouwer tussen leden die „voor of tegen samenwerking met de PVV” zijn.
Sjaak van der Tak. Hij is momenteel burgemeester van Westland en daarvoor havenwethouder in Rotterdam. Van der Tak (54) is een gedreven persoonlijkheid die volgens velen staat voor een behoudende koers. Hij was op het historische CDA-congres in oktober voor samenwerking met PVV.
Jan de Visser. Hij komt uit Maassluis en is werkzaam als advocaat. Wat De Visser (53) wil met de partij kan iedereen lezen in het boekje CDA 2.0, dat hij na de verkiezingsnederlaag van vorig jaar schreef.
Martijn Vroom. Hij is woonachtig in Gouda en is momenteel wethouder in Noordwijk. Vroom (36) wil als enige fulltimepartijvoorzitter worden en „het roer echt omgooien.”
Ronald Zoutendijk. Hij woont in Wassenaar en is directeur van het St.-Laurensfonds, een fonds dat geld geeft voor welzijnswerk in de regio Rotterdam. Zoutendijk (55) wil het CDA „een duidelijker profiel geven.”
Tot en met 21 maart kunnen CDA-leden in eerste ronde stemmen op een van de zes. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde. Die duurt van 24 maart tot zaterdagmiddag 2 april. Op die dag houdt het CDA een partijcongres. Leden die nog niet stemden, kunnen ter plekke nog een keuze maken. De uitslag wordt op de middag van het congres bekendgemaakt.
Kandidaten willen vernieuwd CDA duidelijker profileren