Verslagenheid in Arnemuiden om vermiste vissers
ARNEMUIDEN – In Arnemuiden en Oost-Souburg heerst verslagenheid over het verongelukken van de viskotter Nieuwpoort 28 dinsdag. Drie jongemannen zijn hoogstwaarschijnlijk omgekomen. „We hopen op de nabijheid van Hem Die alleen troosten kan.”
De calamiteit met de kotter komt hard aan in Arnemuiden, waar honderden mensen leven van de visserij.
Alle drie zeer waarschijnlijk omgekomen vissers zijn afkomstig uit de gereformeerde gemeente van Middelburg-Zuid (Zuiderkerk). Het gaat om Christiaan de Ridder (27), zijn broer Mark de Ridder (20) uit Arnemuiden en Erik Tange (22) uit het nabijgelegen Oost-Souburg. Christiaan de Ridder laat een vrouw en een kind van bijna drie jaar achter. De vrouw van Christiaan de Ridder is de zus van Erik Tange.
„Er is heel veel verdriet”, aldus ds. J. J. Tanis, predikant van de gereformeerde gemeente van Middelburg-Zuid, vanmorgen. „Er zijn duizend vragen waar geen antwoord op is. Het is ook zo complex, als je bedenkt dat de vrouw van Christiaan ook haar broer zeer waarschijnlijk zal moeten missen.”
De predikant bezocht alle drie getroffen families de achterliggende dagen. „Ik heb bewondering voor de wijze waarop ze met hun emoties omgaan. Als predikant probeer je er te zijn en te luisteren. Ik open Gods Woord en bid. Je bent bewogen met de bewogenen. Dan denk ik aan de Heere Jezus, Die met innerlijke ontferming bewogen was. We proberen stil te zijn in Gods wil en beleid.” Geëmotioneerd: „Ik hoop dat de Heere zondag het bij ons openbreekt. Dat we samen rouwen, in de nabijheid van Hem, Die alleen troosten kan. Afgelopen zondagen ging het in de kerk over het kwade in dit jammerdal. Dan is de vraag: Wat is je enige troost? Wat is je enige houvast?”
De families waren nauw betrokken bij het kerkelijk leven, zegt de predikant. De twee vermiste broers De Ridder komen uit een gezin van tien kinderen. „De familie komt altijd trouw naar de kerk. Je ziet een bank vol zitten.”
Dat de drie vissers nog niet gevonden zijn, geeft „een geweldige spanning”, merkt ds. Tanis. „Dat is het lijden in het lijden.” Niet alleen binnen de kerkelijke gemeenschap, ook zeker in de dorpsgemeenschap van Arnemuiden signaleert de predikant „intens meeleven.”
Ook burgemeester J. M. Schouwenaar van Middelburg (waar Arnemuiden onder valt) merkt dat het ongeval met de kotter grote impact heeft in Arnemuiden. „Er is verslagenheid”, aldus Schouwenaar vanmorgen. „Dit dreunt enorm door. Deze calamiteit versterkt de onderlinge verbondenheid in het dorp. Verschillende mensen doen bij de getroffenen een kaartje in de brievenbus. Arnemuidenaren willen niet te veel inmenging van buitenaf. Het zijn mensen die liever hun eigen boontjes doppen, ze houden er niet van te leunen op een ander.”
De afgelopen jaren is Arnemuiden vaker getroffen door calamiteiten die een forse impact hadden, zegt Schouwenaar. Menigeen zal bijvoorbeeld terugdenken aan het ongeval met de kotter OD-1 in april 2005. Drie vissers kwamen om, toen een opgeviste bom explodeerde. Een van de slachtoffers was afkomstig uit Arnemuiden. In 2007 kwamen er in de vissersplaats vier kinderen om bij een brand in een Chinees restaurant.
Samen met commissaris van de Koningin Peijs bezocht Schouwenaar gisteravond de getroffenen. „Het is heel droevig. De familie wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, merkte ik gisteravond. Zou er iemand in de machinekamer in een luchtbel zitten? Dat soort vragen houdt de mensen bezig.”
Beide bestuurders houden de situatie rondom het gekapseisde schip in de gaten. „Verschillende mensen, waaronder Arnemuidenaren, hebben gezocht naar de vermisten. Vissers willen het schip wegslepen.”
Over de berging van het schip hebben Peijs en Schouwenaar contact gezocht met de consul van Nederland in Calais en met de ambassade in Parijs. „Er zouden wat beletselen zijn van Franse en Belgische kant. Wie sleept het schip weg? Dat heeft ook te maken met kwesties als verzekering en het weglekken van olie.”