„Het beste debat, want kiezer stond centraal”
DEN HAAG – Het verkiezingsdebat dinsdagavond bij de NOS was de laatste kans voor de deelnemende politici om de talrijke nog zwevende kiezers over de streep te trekken. „Uiteindelijk gaat het er dus gewoon om wie je gelooft...”
”Peterr” zou vandaag, voor hij naar de stembus ging, het debat terugkijken, twitterde hij dinsdagavond: „Toch nog even 1 debat zien voordat ik mijn stem ga uitbrengen. Ga zo objectief mogelijk proberen te luisteren.”
Een nobel doel, maar tegelijkertijd ook erg lastig. Als je politiek links bent georiënteerd, valt het niet mee lichtpuntjes te ontdekken in rechtse retoriek. En omgekeerd. Wie sympathie heeft voor de PVV, zal bijna automatisch alles wat PVV-lijsttrekker De Graaf in het debat te berde bracht, prachtig vinden. En niet malen om zijn blunder op een vraag over een hoofddoekjesverbod in bussen.
„We moeten maar kijken hoe en of het ooit kan worden uitgevoerd”, twijfelde De Graaf. Zijn politiek leider, Wilders, was ooit een stuk stelliger: „Hoofddoekjes? Die lust ik rauw.”
Fans van Cohen daarentegen hebben bij het bekijken van het debat vast smakelijk gelachen om diens ingestudeerde en zelfs openlijk aangekondigde oneliners. „Daar komt-ie dan: het kabinet komt straks met een lawine aan voorstellen. En dan kom ik met die sneeuwschuiver en dan schuiven we ze allemaal weg.” Hij reageerde daarmee op een eerdere waarschuwing van premier Rutte dat Cohen met een sneeuwschuiver alle bezuinigingen zou uitstellen.
Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut oordeelde dinsdagavond op Twitter dat het verkiezingsdebat „het beste debat van deze campagne” was. „De kiezer stond centraal.”
De 1,7 miljoen mensen die het debat op tv hadden gevolgd, zagen Hermans (VVD), Brinkman (CDA), De Graaf (PVV), Cohen (PvdA), Sap (GroenLinks), Pechtold (D66), Roemer (SP) en Rouvoet (ChristenUnie) onder meer debatteren over de bijstand, bezuinigingen op het onderwijs, megastallen en koopzondagen.
SGP-leider Van der Staaij, door de NOS niet uitgenodigd, twitterde over het laatste onderwerp tevreden: „In ieder geval is 1 SGP-standpunt duidelijk verwoord: voor zondagsrust!”
Of de doelgroep veel wijzer is geworden van het debat, is de vraag. Op Twitter concludeerde AbArkeraats: „Uiteindelijk gaat het er dus gewoon om wie je gelooft…”