Binnenland

Zwols ziekenhuis dieper in het rood

De Isala-klinieken in Zwolle zijn vorig jaar nog dieper in de rode cijfers gekomen dan was geraamd. Het jaar werd afgesloten met een negatief saldo van 9,6 miljoen euro, twee keer zo veel als verwacht. Nog drastischer maatregelen dan eerder dit jaar werden aangekondigd, moeten het ziekenhuis er financieel weer bovenop helpen.

Van onze correspondent
27 May 2003 07:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

De Isala-klinieken zaten al zwaar in de problemen. In februari werd al bekend dat een verwacht tekort van 2 miljoen euro was opgelopen naar 5 tot 7 miljoen. Nu het bedrag nog hoger uitvalt, blijft er weinig over van de 14 miljoen die het ziekenhuis in reserve had.

Volgens interim-voorzitter van de raad van bestuur, L. Lodewick, is de nieuwe tegenslag het gevolg van te hoge personeelskosten. Ook uitgaven voor verpleegkundige en medische middelen zijn te hard gestegen. Bovendien werd de hand onvoldoende op de knip gehouden bij de aanschaf van een duur computersysteem.

Om de financiële problemen het hoofd te bieden neemt het ziekenhuis maatregelen die nog drastischer zijn dan de in februari reeds aangekondigde bezuinigingen. In totaal staan 300 banen op de tocht. Dat zijn er 155 meer dan in februari werd aangekondigd. Een deel van deze groep heeft al ander werk gevonden. Daarbij zijn geen gedwongen ontslagen gevallen.

Andere maatregelen die in februari genomen zijn, zoals het stopzetten van de koffieverstrekking aan bezoek, een vacaturestop, uitstel van investeringen, standaardisatie van de inkoop en het meer concentreren van afdelingen op één locatie, worden nog verder aangescherpt. Een speciale werkgroep moet op korte termijn plannen ontwikkelen die snel geld opleveren voor nieuwe investeringen.

Versneld worden ook een aantal specialismen geconcentreerd op één locatie. De spoedeisende hulp van de locatie Weezenlanden verhuist naar de locatie Sophia. De hart- en longafdelingen van Sophia vertrekken daarentegen naar de Weezenlanden. Volgens Lodewick kunnen hiermee kosten bespaard worden.

Hoewel de bezuinigingen volgens de raad van bestuur niet mogen leiden tot vermindering van de kwaliteit van zorg erkent Lodewick dat een aantal afdelingen kampt met onderbezetting. „Daardoor is de werkdruk op sommige plaatsen erg hoog.”

De interim-manager stelt dat de bezuinigingen die in februari werden ingevoerd al wel resultaat hebben opgeleverd. Het eerste kwartaal van dit jaar werd afgesloten met een tekort van 0,4 miljoen euro. „Het doel is om de tekorten weg te werken en het eigen vermogen, dat 14 miljoen was en thans ruim 4 miljoen euro bedraagt, aan te vullen tot 25 miljoen”, aldus Lodewick.

Onzeker is nog met welke extra kosten het ziekenhuis te maken krijgt als gevolg van de salmonellabesmetting van vorig jaar. Op gezag van de inspectie zijn daarna strenge maatregelen genomen. Wanneer het ziekenhuis echter niet aan alle kwaliteitsnormen voldoet, bestaat de kans dat er een hoge boete wordt opgelegd.

Lodewick verwacht niet dat de tekorten bij het ziekenhuis uitmonden in een faillissement. Ook ingrijpen door het ministerie van VWS acht hij nog niet aan de orde. „Het zal niet gebeuren dat we onder curatele komen te staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer