Buitenland

President Jemen haalt uit naar VS en Israël

SANAA (AP) – De door de Verenigde Staten gesteunde president van Jemen heeft dinsdag fel uitgehaald naar zijn Amerikaanse bondgenoot. President Ali Abdullah Saleh beschuldigt de Verenigde Staten ervan de protesten in Jemen aan te sturen. Honderdduizenden mensen gingen dinsdag in verschillende steden de straat op om te protesteren tegen het regime van Saleh. Acht mensen raakten gewond. Het zijn de grootste betogingen tot nu toe.

2 March 2011 07:28Gewijzigd op 14 November 2020 13:54
Ali Abdullah Saleh. Foto EPA
Ali Abdullah Saleh. Foto EPA

De ongekend felle beschuldigingen van Saleh zijn illustratief voor de groeiende kloof tussen Jemen en de VS en zouden de strijd tegen Al-Qaida in Jemen kunnen bemoeilijken.

De beschuldigingen, waaronder een aantijging dat de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Sanaa de betogers instructies geeft, lijken een poging van de president te zijn om de protesten tegen zijn bewind af te zwakken. Saleh is steeds meer onder druk komen te staan sinds de demonstraties tegen zijn regime vorige maand uitbraken.

Het Witte Huis verwierp de aantijgingen van Saleh. Perschef Jay Carney zei dat Saleh zich moet gaan richten op het invoeren van politieke hervormingen in plaats van ‘zondebokken aan te wijzen’. Ook het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

In Sanaa kwamen tienduizenden demonstranten bijeen bij de universiteit en scandeerden ‘het volk wil de val van het regime’. Sjeik Abdul-Majid al-Zindani, die door de VS wordt verdacht van banden met Al-Qaida, leidde het middaggebed en waarschuwde de regering geen geweld te gebruiken tegen de betogers. „Wij ondersteunen de vreedzame revolutie van de jeugd en hun legitieme eisen en rechten», aldus de sjeik.

Zo’n zesduizend sympathisanten van het zittende regime gingen de straat op in een tegenbetoging. Ze droegen portretten van president Saleh met zich mee en schreeuwden ‘geen anarchie, geen verwoesting’.

Jemen is een belangrijk slagveld in de strijd tegen Al-Qaida. De regering van Saleh is zwak maar is een belangrijke bondgenoot voor de VS. Jemen ontvangt jaarlijks miljoenen euro’s aan militaire steun en de VS voeren met toestemming van Salehs regering raketaanvallen uit op doelwitten van Al-Qaida in het land.

In zijn speech aan vijfhonderd studenten en academici leek Saleh zijn bondgenoot echter de rug toe te keren. „Ik ga u een geheim verklappen», zei Saleh. „Er is een commandocentrum in Tel Aviv waar men zich richt op de destabilisering van de Arabische wereld. Het commandocentrum staat in Tel Aviv en wordt bestuurd door het Witte Huis.»

Ondanks de protesten houdt Saleh vol niet te zullen aftreden. Hij heeft wel gezegd zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van 2013.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer