Manifest van oppositie en FNV tegen kabinet
DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie keren zich met maatschappelijke organisaties, zoals de vakbeweging FNV en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), tegen bezuinigingen op regelingen voor mensen met een beperking. „Ook in tijden van bezuinigingen mogen in een beschaafd land mensen met een arbeidsbeperking niet worden buitengesloten en veroordeeld tot een leven in armoede”, staat maandag te lezen in een ingezonden stuk in de Volkskrant.
Naast de fractievoorzitters van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer en FNV-voorzitter Agnes Jongerius hebben diverse bekende Nederlanders het manifest ondertekend. Zij noemen het „niet aanvaardbaar als de kosten van de crisis neergelegd worden bij mensen met een arbeidsbeperking”. De partijen vrezen dat „tienduizenden hardwerkende mensen met een arbeidsbeperking hun baan verliezen of moeten leven van minder geld”.
Het kabinet wil onder meer bezuinigen door verschillende regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, te hervormen en onder te brengen in een nieuwe regeling ‘Werken naar vermogen’. Zo vroegen de PvdA en GroenLinks vorige week al opheldering over mogelijke effecten van een nieuwe toets in de bijstand op het inkomen van alle gezinsleden. Daardoor tellen ook verdiensten van inwonende volwassen kinderen mee, terwijl nu alleen getoetst wordt op het eigen vermogen en het inkomen van een partner. Deze maatregel raakt naar schatting 20.000 huishoudens in de bijstand en moet ervoor zorgen dat het aantal uitkeringen met tienduizend daalt.
Oud-premier en PvdA-prominent Wim Kok heeft in een interview met Het Financieele Dagblad ook kritiek geuit op het hervormingsbeleid van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. „Het is buitengewoon pikant dat een regeringsploeg die proclameert dat het een hervormingskabinet is, niets doet aan de woningmarkt en niets verandert aan de arbeidsmarkt”, aldus Kok. VVD en CDA hebben onder meer met de PVV afgesproken niet te tornen aan de WW-duur en het ontslagrecht. Verder constateert de oud-premier een „gebrek aan voldoende prioriteit voor onderwijs”. Hij vraagt zich af: „Er is toch geen verbod op nadenken afgesproken?”