Uitleg: WikiLeaks brengt misstanden naar buiten
APELDOORN – WikiLeaksvoorman Julian Assange mag uitgeleverd worden aan Zweden voor twee verkrachtingszaken. Zijn advocaten zijn echter bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS vanwege zijn WikiLeaksactiviteiten.
Ik zat een tijdje op een andere planeet. WikiLeaks?
Een klokkenluiderswebsite die anoniem informatie publiceert om misstanden aan de kaak te stellen.
En daar zit dus de Assange achter die nu naar Zweden moet?
Ja, de site is een initiatief van de 39-jarige Australiër Julian Assange en is sinds januari 2007 in de lucht. Maar ook onder anderen Chinese dissidenten, journalisten, wiskundigen en technologen uit de VS, Europa, Zuid-Afrika en Taiwan richtten de site mede op.
Hoe werkt de site?
WikiLeaks begon oorspronkelijk als wikisite waarop iedereen informatie kon plaatsen en waarop mensen konden reageren. Inmiddels kunnen alleen de mensen, voornamelijk vrijwilligers, van WikiLeaks publiceren. Ook kan er niet meer gereageerd worden.
Van waaruit werkte Assange tot nu toe?
Sinds bekend werd dat hij was betrokken bij WikiLeaks heeft Assange geen vaste woonplaats meer. Naar eigen zeggen sliep hij op vliegvelden, om te voorkomen dat Amerikaanse veiligheidsdiensten hem in handen kregen en omdat hij bang is dat hij wordt gevolgd. Hij was onder andere in Tanzania, Kenia, IJsland en Zweden. Hij maakte daarbij gebruik van zijn netwerk onder internetactivisten.
Niet iedereen is dus blij met zijn activiteiten.
Tegenstanders vinden dat de site de veiligheid en discretie van landen, instanties en personen in gevaar brengt.
Wat zegt Assange daarop?
Hij vindt dat het doel de middelen heiligt. Volgens Assange wegen een transparante, controleerbare overheid en het naar buiten brengen van misstanden zwaarder dan de nadelen. Zijn motto is, zoals hij dat in het Britse weekblad The Economist verwoordde: „Informatie die klopt, doet goed.”