Kerk & religie

Nog meer motivatie voor zending

Het bezoeken van een zendingscongres doet wat met je, vindt ds. E. Everts. „Ik raak altijd weer onder de indruk van de verschillende manieren waarop God in de harten van mensen werkt.”

25 February 2011 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:51
Ds. Everts. Foto ds. Everts
Ds. Everts. Foto ds. Everts

Een vreemde eend in de bijt. Dat was ds. E. Everts, christelijk gereformeerd predikant in Deventer, deze week op de conferentie over zending in Europa in het Spaanse Castelldefels bij Barcelona. Het congres, dat voor de vijfde keer werd gehouden, was bedoeld om niet-Europese zendelingen toe te rusten voor hun werk in Europa, met name in Spanje. Het is een initiatief van onder anderen drs. B. Coster, predikant in Spanje, uitgezonden door de stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ).

De conferentie werd gesteund door enkele Bijbelscholen en zendingsorganisaties in Spanje en door de Spaanse Evangelische Alliantie en de European Evangelical Missionary Alliance (EEMA). Locatie was de Bijbelschool IBSTE (Instituto Biblico y Seminario Teologico de Espana) in Castelldefels, een van de instituten waaraan Coster als docent is verbonden.

Ds. Everts bezocht de conferentie voornamelijk uit persoonlijke belangstelling. Samen met zijn vrouw en kinderen werkte hij voor de Free Reformed Church in North America zes jaar als zendingspredikant in het Centraal-Amerikaanse Guatemala. „Ik heb iets met Spaanstalige zending. Op zo’n conferentie ontmoet je veel zendelingen uit de Spaanstalige wereld. Een mooie gelegenheid om contacten te leggen en m’n Spaans bij te houden.”

Hebt u plannen om ooit weer de zending in te gaan?

„Op dit moment niet, maar de Spaanstalige zending blijft mijn belangstelling houden.”

Zending in Europa, is dat eigenlijk wel nodig?

„Europa is opnieuw zendingsgebied geworden. Jonge kerken in de wereld, dochterkerken van de Europese kerken, zien het als hun roeping om op hun beurt het Evangelie te verkondigen in het geseculariseerde Europa.”

Zitten kerken in Europa daar wel op te wachten?

„Niet echt. Veel Europese kerken nemen een defensieve houding aan en denken: Wat moeten die zendelingen hier? Begrijpen zij onze vorm van kerk-zijn wel?”

Heeft u in Nederland contact met zendelingen uit de zogeheten derdewereldlanden?

„Nee, zij werken veel in Spanje, omdat dat land een brugfunctie vervult. Zendelingen uit Zuid-Amerika die naar Europa willen, komen meestal in Spanje terecht. Vanuit Zuid-Amerika is er natuurlijk geen taalbarrière. Mocht ik hen ooit in Nederland ontmoeten, dan wil ik dat ze zich welkom voelen. Dan staan we klaar om hen te ontvangen en hen te dienen.”

Het thema van de conferentie was de roeping en vrijmoedigheid van een zendeling. Diverse evangelisten hielden lezingen, zo’n vier per dag, over de voorbereiding tot het zendingswerk, de mooie en de moeilijke kanten ervan en de strijd die ermee gepaard gaat.

Roeping en strijd zijn onderwerpen die alle zendelingen aanspreken, denkt ds. Everts. „Wereldwijd krijgen werkers in Gods Koninkrijk te maken met een stuk lijden en teleurstelling. Daar hoeven we niet vreemd van op te kijken. Jezus roept ertoe op om ons kruis op te nemen en Hem te volgen.”

Een lezing waar ds. Everts veel aan had, was die van drs. B. Coster over de gaven van de Heilige Geest. „Vaak denken mensen dan aan bijzondere zaken, Coster benadrukte echter dat de Heilige Geest gebruik wil maken van de gaven of talenten die God aan elk mens geeft. Zo’n geluid hoor ik niet vaak.”

De 45 deelnemers aan de conferentie waren afkomstig uit Spanje en landen in Latijns-Amerika zoals Peru, Brazilië, Mexico en Honduras, maar ook uit Macedonië en Egypte. Van de Bijbelschool IBSTE woonde een aantal studenten het congres bij.

Hoe was de sfeer op het congres?

„Heel open. Mensen spraken elkaar gemakkelijk aan. Ik had goede gesprekken, waarin mensen iets vertelden over hun roeping tot het zendingswerk. Daar ging soms een lange weg aan vooraf. Sommigen gaven een getuigenis van de manier waarop ze tot geloof zijn gekomen, zoals Raul, een oudere man uit Mexico. Hij vertelde me hoe hij in 1955 een preek hoorde over het laatste oordeel: iedereen die niet in het boek des levens staat geschreven, gaat verloren. Dat greep hem erg aan. Hij ontmoette een evangelist en kwam tot geloof. De man is nu evangelist in enkele Spaanse dorpen.

Bijzonder vond ik, en vonden ook andere deelnemers, dat hij juist door een tekst over het oordeel werd geraakt. Wij hebben de neiging om een vriendelijke boodschap te brengen, maar we moeten ook duidelijk zijn: er is alleen behoud door het werk van de Heere Jezus.”

Hoe kijkt u terug op deze week?

„Ik heb veel geleerd van mensen uit andere delen van de wereld en vond de conferentie zeer verrassend en verrijkend. Ik raak altijd weer onder de indruk van de verschillende manieren waarop God in de harten van mensen werkt.”

Hoe gaat u uw ervaringen van deze week toepassen in uw werk in Nederland?

„Ik ben nu nog meer gemotiveerd om in Nederland het Evangelie te verkondigen. Omdat ik gehoord heb dat het heel belangrijk is om behalve de gemeente als geheel ook mensen individueel te begeleiden en toe te rusten om het Evangelie uit te dragen, wil ik me daarop toeleggen. Gemeenteleden vinden zending bedrijven in Nederland vaak moeilijk. Ik wil via een persoonlijke benadering hen daarbij helpen.”


Ds. E. Everts

Evert Everts (1965) is geboren in Hoogeveen en opgegroeid op het Drentse platteland. Hij studeerde aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en werd in 1991 predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Ulrum in combinatie met Lutjegast.

In 2000 werd hij door de Missionboard (zendingstak) van de Free Reformed Church in North America benoemd als zendingspredikant in Cubulco in Guatemala. In 2008 keerde hij terug en werd hij predikant in de samenwerkingsgemeente cgk/Ngk/gkv te Deventer.

Ds. Everts en zijn vrouw wonen in Schalkhaar en hebben vijf kinderen.


In Kerkbreed komt iedere week een persoon aan het woord die een reflectie geeft op een opvallende gebeurtenis of ontwikkeling in het kerkelijk leven. Vandaag ds. E. Everts, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Deventer. Hij bezocht deze week een conferentie in Spanje over zending in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer