Bevriezen Libische tegoeden vergt tijd en wil
DEN HAAG (ANP) – Nederland kan niet zomaar tegoeden en activa die de Libische dictator Muammar Kaddafi in Nederland heeft, bevriezen of er beslag op leggen. Eerst moet worden uitgezocht hoe de financiële stromen lopen. Bovendien is een internationale rechtsgrond nodig, die de Verenigde Naties of de Europese Unie gezamenlijk moeten afspreken.
Zover is het nog niet, maar er wordt hard aan gewerkt, meldden ingewijden donderdag desgevraagd. De Europese insteek ligt het meest voor de hand, omdat hier een grote politieke wil is om deze maatregelen te treffen. Als de verordening er ligt, kunnen landen zelf besluiten of ze de tegoeden bevriezen, zodat een eigenaar er niet meer aan kan komen. Een internationale actie is het handigst, omdat dan wordt voorkomen dat het geld naar een ander land wordt overgeheveld.
Eerder besloot de EU de tegoeden van de verdreven Tunesische president Ben Ali en zijn familie te bevriezen. Bij de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak lag dat moeilijker, omdat er geen verzoek van de autoriteiten op tafel lag. Dat is nu wel het geval zodat de zaak vordert. Van Libische zijde is ook nog geen verzoek gekomen, maar dat komt omdat Kaddafi nog in het zadel zit.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken had woensdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij het Openbaar Ministerie zou benaderen om de mogelijkheden te onderzoeken. Maar het OM is onafhankelijk en omdat het om een administratieve maatregel gaat, komt het OM er niet aan te pas.
Wel doen Nederlandse diensten al onderzoek naar de bezittingen van de Libische leider in Nederland. Dit valt onder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De autoriteiten moeten onder meer uitpluizen om welke bedrijven het gaat en wie precies de belanghebbenden zijn. Zodra de EU dan met een verordening komt, kan Nederland snel actie nemen.