Evacuatie Nederlanders verloopt moeizaam
RIJSWIJK (ANP) – Het evacueren van Nederlanders uit Libië verliep donderdag niet zonder slag of stoot. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Tripoli, Gerard Steeghs, is de situatie op de luchthaven van Tripoli chaotisch omdat er duizenden mensen willen vertrekken.
Donderdagavond vertrok voor de tweede keer deze week een Nederlands militair vliegtuig vanuit de hoofdstad Tripoli. Het vliegtuig landde een paar uur later op Sicilië.
Aan boord van het vliegtuig waren negen Nederlandse passagiers en 33 personen met een andere nationaliteit. Het toestel was ‘s ochtends al aangekomen op de luchthaven en bleef er zo lang als mogelijk. Steeghs stond donderdag in de terminal met een Nederlandse vlag om Nederlanders te verzamelen.
De Nederlandse evacués vliegen vrijdag vanaf Sicilië naar Nederland.
In het Arabische land verblijven voor zover bekend bij de Nederlandse ambassade nog zestig Nederlanders. Een deel van hen wil graag vertrekken. Een Nederlandse vrouw zit vast in Libië omdat zij het land niet wil verlaten zonder haar huisdieren, zestien katten en twee honden. De dieren konden niet mee met een Nederlandse evacuatievlucht.
Ook het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp is ingezet om gestrande Nederlanders te redden. Het schip, dat eigenlijk onderweg was naar Somalië om daar te helpen de piraterij te bestrijden, keerde begin deze week in de Rode Zee om in verband met de onrust in Libie. Donderdag kwam het aan voor de kust van Libië.
Het marineschip kan nu niet meer op tijd in Oman zijn, waar het een rol had in het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman. Het koninklijk gezelschap zou op 6 maart aan boord worden ontvangen, maar volgens Defensie kan een ander schip die taak overnemen. Dat is de Hr. Ms. De Ruyter, die langer in de wateren bij Somalië blijft.
Ook andere landen evacueren in hoog tempo burgers uit Libië. Duitsland heeft drie marineschepen ingezet, en honderden Russen zijn met vier verkeersvliegtuigen vanuit Tripoli teruggevlogen. Vanuit een haven in Montenegro was donderdag een Russisch schip onderweg naar Libië. Dat moet terugkeren met in totaal ongeveer duizend Russen, Serviërs en Turken aan boord. De Britse regering heeft tot dusverre twee vliegtuigen voor de evacuatie ingezet en een marineschip is stand-by.
Een team van Artsen zonder Grenzen (AzG) is met een vrachtwagen vol medicijnen en medisch materiaal de grens tussen Egypte en Libië overgestoken en is onderweg naar gebieden waar veel gewonden zijn gevallen. Een tweede vrachtwagen met materiaal is onderweg naar de Egyptisch-Libische grens.
Twee Nederlandse medewerkers werden eerder door AzG als verkenners naar Libië gestuurd om te onderzoeken wat er voor de hulporganisatie mogelijk is en wat ter plekke nodig is. Zij gingen mee met het militaire vliegtuig dat naar Libië vloog om Nederlanders op te halen die daar weg willen.
Donderdag gingen Libiërs in Nederland de straat op om hun steun te betuigen aan de volksopstand. Op het Plein in Den Haag kwamen aan het begin van de middag ongeveer 35 demonstranten bij elkaar. Ze uitten ook hun woede op Nederland, de VN en de VS, omdat die te weinig zouden doen tegen ‘de moord’ op de Libische bevolking. Alleen het afkeuren van het geweld is niet voldoende. Het Westen moet ingrijpen, betoogden de sprekers.