Wetenschap & techniek

Waterboxx legt jonge plantjes in de watten

Plannen genoeg om droge of door ontbossing geteisterde gebieden te herbeplanten met bomen. Helaas staan er vaak na een paar weken of maanden vooral verlepte planten en verdroogde stengels overeind. De woestijn tot bloei brengen, valt vooralsnog niet mee.

23 February 2011 08:06Gewijzigd op 14 November 2020 13:49
Aangenaam groeiklimaat voor jonge boompjes. Foto AquaPro
Aangenaam groeiklimaat voor jonge boompjes. Foto AquaPro

Met zijn Waterboxx krijgt Pieter Hoff het negen van de tien keer wel voor elkaar. En dat met eenvoudige middelen: een flinke –herbruikbare– plastic bak met deksel, een paar gieters water en een of twee zaadjes of jonge boompjes. Voor de techniek achter zijn uitvinding liet hij zich inspireren door de natuur. Een klodder vogelpoep bracht hem op het gouden idee.

De Waterboxx is een plastic bak met de vorm en grootte van een speciekuip, afgesloten met een geribbeld deksel. In het midden van de kuip zit een koker, de plaats waar het zaadje of plantje de bodem in moet. De uitsparing in de box geeft het jonge plantje de mogelijkheid om boven de bak uit te groeien. De koker biedt plaats aan een of twee boompjes.

Na het zaaien of planten wordt de kuip gevuld met 18 liter water, dat door het hermetisch gesloten deksel niet kan verdampen. Wel wordt het aangevuld met condenswater dat ’s nachts neerslaat op het deksel en via de groeven en twee pijpjes naar binnen loopt. De watervoorraad heeft overdag een verkoelend effect op de jonge plant en op de bodem direct onder de Waterboxx. Tijdens de kille nachten geeft hij de plant juist wat warmte. In dit aangename klimaat kan het boompje goed gedijen.

Een koordje dat uit de bodem van de kuip steekt, bevloeit de bodem elke dag met 50 milliliter water. Nog geen half plastic bekertje vol, dus eigenlijk niet voldoende om het jonge plantje te voeden. Anderzijds precies genoeg om de wortels te stimuleren diep in de grond naar meer water te zoeken.

De Waterboxx geeft boomwortels de mogelijkheid om zelfs metersdiep grondwater te bereiken. Daarbij ging Hoff in de leer bij vogels, die een belangrijke taak hebben bij de verspreiding van zaden. Na het eten van bessen dumpen ze een zaadje met een flinke kwak vogelpoep op de grond. Het mestlaagje houdt het weinige vocht vast dat zich in de ondergrond bevindt. Daardoor groeit de kans dat het zaadje succesvol ontkiemt.

Veldproeven leveren inmiddels mooie resultaten. De ruim 8000 boompjes die Hoff afgelopen jaar in uitgedroogde gebieden in Spanje liet planten, groeien voor het overgrote deel naar wens op. De zaken gaan goed, iedere dag verkoopt Hoff wereldwijd via zijn website minstens enkele tientallen bakken.

Vanaf 15 maart reist de ondernemer opnieuw af naar het door verdroging geteisterde Zuid-Europese land. Ditmaal om het uitzetten van 30.000 bakken te begeleiden. „In twee provincies zet de lokale overheid een groot onderzoeksproject op, waarin 25 verschillende boomsoorten met elkaar worden vergeleken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer