Binnenland

Agressie bij diabetespatiënten onderschat

Woedeuitbarstingen en agressief gedrag zijn bij diabetespatiënten een onderschat probleem. Dat zegt internist E. Dankmeijer in het juninummer van het blad Gezondheidsnieuws.

23 May 2003 15:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:20Leestijd 2 minuten

Mensen met diabetes vrezen vooral complicaties als blindheid en amputatie van hun voeten. Minder bekend is dat de stofwisselingsziekte ook met agressief gedrag gepaard kan gaan. Wel wordt vaak gesproken over de ’stemmingsveranderingen’ van diabetespatiënten.

Volgens Dankmeijer neemt de gemiddelde behandelaar die agressie op de koop toe. Zij kan ook bij gezonde mensen optreden. „Veel ouders kennen dat van hun kinderen, die driftig of onhandelbaar worden als ze te lang niets hebben gegeten of nadat ze te veel suiker hebben gebruikt.” Op suiker reageert het lichaam met een overmatige productie van insuline, waardoor de lever minder glucose afgeeft.

De behandeling van diabetes is er meestal op gericht lage glucosewaarden te bereiken. Dit verkleint de kans op complicaties als hart- en vaatziekten, voetproblemen, oogafwijkingen en nierkwalen.

Een nadeel is dat gedragsveranderingen kunnen optreden. De hersencellen gebruiken ongeveer de helft van wat de lever aan glucose afgeeft. Een tekort aan glucose heeft zijn weerslag op de hersenfuncties.

Volgens Dankmeijer, internist uit Bunnik, moet er bij de behandeling meer naar die samenhang gekeken worden. De hoeveelheid glucose die de lever afgeeft, hangt nauw samen met de insulinehuishouding. Een evenwicht tussen het voorkomen van complicaties enerzijds en het stimuleren van lichaamsfuncties anderzijds zou de gulden middenweg zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer