Wisselgeldtekort hobbeltje in soepele euro-overgang
In Nederland verloopt de overgang naar de euro over het algemeen soepel. Omdat veel geldautomaten echter vooral biljetten van 50 en 100 eurobiljetten uitgeven, dreigen donderdag de eerste winkels zonder eurowisselgeld te komen zitten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), het ministerie van Financiën en de banken overlegden daarom woensdagmiddag over een versnelde aanvoer van biljetten van 5, 10 en 20 euro. „Dit betekent dat de supermarkten moeten wisselen. Het wisselgeld, vaak biljetten van 5, 10 en 20 euro, vliegt de kassa uit”, aldus adjunct-directeur R. Roorda van het CBL. Volgens supermarktketen Albert Heijn wordt in de winkels zelf bovendien minder elektronisch betaald dan normaal. Desondanks heeft Interpay, dat het betalingsverkeer regelt, een normaal aantal transacties gemeten.
Nederlanders halen bovengemiddeld grote bedragen uit de geldautomaten sinds de invoering van de euro. „Bij de euro begint men zonder voorraad”, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. Hoeveel geld er gepind is, is nog niet bekend.
Lange rijen bij de pinautomaten bleven uit. Volgens de banken was het wel druk, maar was het absoluut geen „gekkenhuis.” Er was in de meeste gevallen, na iets langer wachten dan normaal, gewoon geld te krijgen. Wel was het in bankkantoren druk, omdat iedereen snel guldens wil storten, constateerde onder meer ABN Amro.
Het ergste leed bij de pompstations leek echter geleden. Waren die dinsdag nog het belangrijkste kanaal voor consumenten om guldens te wisselen of grote eurocoupures klein te maken, gisteren konden de pomphouders volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie Bovag weer opgelucht ademhalen. Nu kunnen mensen ook bij de middenstand terecht.
Bedrijven die helemaal geen guldens meer willen accepteren, worden door de Consumentenbond op het matje geroepen. De belangenorganisatie plaatst winkeliers die alleen euro’s accepteren op de Euromisserslijst op internet. Het is niet verboden om geen guldens meer aan te nemen. „Het strookt alleen niet met de afspraken die in het Nationaal Forum voor de introductie van de euro zijn gemaakt.”
De distributie van de euro’s is volgens het euroforum op 10 procent na afgerond. Ongeveer 17.000 tot 18.000 winkeliers zijn bij het eerste bezoek niet bereikt. De verspreiding moet eind deze maand zijn afgerond.
Winkeliers die hun guldens niet in daarvoor bestemde zakjes inleveren bij de banken, moeten in het slechtste geval drie weken op hun geld wachten. Dat komt doordat er volgens het forum een achterstand van achttien tot twintig dagen is bij het tellen van de binnengekomen guldens.
De achterstand is volgens een woordvoerder van het euroforum te wijten aan het succes van de zogenoemde spaarweken, die liepen tot 1 december. Bij deze actie werd het publiek opgeroepen de guldens op een spaarrekening te zetten.