Economie

Ontslagen MSD lijken onvermijdelijk

OSS (ANP) – Het doek lijkt gevallen voor de Nederlandse onderzoeks- en ontwikkelingstak van MSD, het voormalige Organon. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat overnamegesprekken op niets zijn uitgelopen, tot grote verontwaardiging van het personeel, dat uitging van een overname. Volgens de ondernemingsraad, vakbonden en commissarissen was een overname bijna rond, maar is die om onduidelijke redenen afgeketst.

16 February 2011 19:31Gewijzigd op 14 November 2020 13:44
Ruim honderd medewerkers van MSD in Oss wandelen woensdag tijdens hun lunchpauze in een protestmars naar het gemeentehuis in Oss. Foto ANP
Ruim honderd medewerkers van MSD in Oss wandelen woensdag tijdens hun lunchpauze in een protestmars naar het gemeentehuis in Oss. Foto ANP

„Er lag een prachtige deal”, zei voorzitter Paul Brons van de raad van commissarissen die de naam van de potentiële koper het ‘geheim van Oss’ noemt. Aan alle criteria die het Amerikaanse moederbedrijf Merck stelde, was voldaan en de verbazing was dan ook enorm toen hij zondag hoorde dat de hoogste baas van Merck ineens de stekker uit het plan trok.

Afgelopen zomer maakte Merck bekend de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor komen 2175 van de 4500 banen te vervallen, waaronder de banen van duizend hoogopgeleide onderzoekers. De laatste tijd gingen er verschillende geruchten over mogelijke overnamepartners. Zo werden het Japanse Takeda Pharmaceutical en het Nederlandse biotechbedrijf Pantarhei Bioscience genoemd.

„Het gaat ons niet alleen om behoud van werkgelegenheid, maar ook om behoud van innovatieve kennis”, zei Aranka Ouwehand van FNV Bondgenoten. Woensdag liep zij tijdens de lunchpauze met medewerkers van MSD mee in een protestmars naar het gemeentehuis in Oss.

Volgens commissaris Brons waren ook minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en commissaris van de Koningin Wim van de Donk enthousiast over de overnameplannen. De or, de raad van commissarissen en de vakbonden laten het er niet bij zitten. Zij stappen naar de rechter omdat zij vinden dat de onderhandelingsgesprekken een tweede kans verdienen.

Volgens Brons is de geheimzinnige overnamekandidaat nog steeds razend enthousiast. Afgelopen zomer wisten de partijen al via de rechter de uitvoering van de reorganisatie uit te stellen. Het kort geding dient waarschijnlijk volgende week.

MSD bekijkt ondertussen of er nog andere mogelijkheden zijn om een deel van de onderzoeksafdeling te behouden. Directievoorzitter Joep Pluymen van Organon en Organon BioSciences denkt aan de vorming van een klein ‘center of excellence’ binnen het bedrijf.

Het bedrijf benadrukt dat er geen garantie is voor succes, maar hoopt in de komende weken de analyse te kunnen afronden. „Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega’s verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om constructieve oplossingen te onderzoeken”, zei Pluymen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer