Van Bijsterveldt geeft niets toe
DEN HAAG (ANP) – Geen millimeter gaven ze elkaar toe, minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) aan de ene kant en met name de oppositiepartijen aan de andere kant. In het overleg woensdag over de bezuinigingen in het passend onderwijs bleken beide kampen wederom lijnrecht tegenover elkaar te staan. De manifestatie vorige week, waar zo’n tienduizend mensen op afkwamen, kon de minister niet milder stemmen.
Het debat bleek zo veel vragen op te roepen bij de verschillende politici, dat het halverwege werd geschorst en woensdagavond wordt hervat. „Het is zaak dat we in alle rust het debat voeren, voordat ik mogelijk met toezeggingen en beslissingen kom”, aldus de minister. „Ik wil dat het debat zo snel mogelijk wordt afgerond, zodat ik daarna ook scholen kan informeren. Die weten dan ook waar ze aan toe zijn.”
De minister wil 300 miljoen euro bezuinigen in het passend onderwijs, regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV steunen de plannen grotendeels. De oppositiepartijen geven toe dat er veel te verbeteren en veranderen valt in het passend onderwijs, maar zijn het niet eens met de manier waarop Van Bijsterveldt dat wil invullen. Ook het tempo waarin de bezuinigingen moeten worden doorgevoerd, augustus 2012, stuit op veel weerstand.
Het totale budget voor het passend onderwijs bedraagt momenteel 3,7 miljard euro, 2,5 miljard euro daarvan is bestemd voor de zorg van leerlingen. Dat moet worden verlaagd naar 3,4 miljard euro, waarmee het op hetzelfde niveau komt als in 2005.
Passend onderwijs is voor iedere leerling die extra aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld door een ziekte, omdat hij dyslectisch is of door een gedragsstoornis. Momenteel heeft 10 procent van de leerlingen in het basisonderwijs en 20 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs extra aandacht nodig.
Met de aangekondigde bezuinigingen verliezen met name ambulant begeleiders hun baan. De minister sluit gedwongen ontslagen niet uit, de vakbonden spraken eerder van „zeker zesduizend ontslagen”.