Politiek

Verhagen: Plan kernafval komt gelijk met vergunning

DEN HAAG (ANP) – De wijze waarop Nederland op de langere termijn omgaat met kernafval, maakt het kabinet bekend tegelijkertijd met het verlenen van een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

16 February 2011 12:41Gewijzigd op 14 November 2020 13:44
De wijze waarop Nederland op de langere termijn omgaat met kernafval, maakt het kabinet bekend tegelijkertijd met het verlenen van een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.  Foto ANP
De wijze waarop Nederland op de langere termijn omgaat met kernafval, maakt het kabinet bekend tegelijkertijd met het verlenen van een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Foto ANP

Eerder liet Verhagen weten nog deze kabinetsperiode een vergunning te willen verlenen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Hij verwacht dat de bouw ervan in 2015 kan beginnen. Het kabinet wil kernafval de eerste honderd jaar opslaan bij de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) in Zeeland. Daarna is eindberging aan de orde.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wilde van hem weten of hij daarvoor een locatie en methode in gedachten heeft. „Of staan we met de auto boven aan de berg en zegt u: we gaan naar beneden en zien onderweg wel waar de rem zit”, vroeg hij zich af. Volgens het Kamerlid blijft kernafval 240.000 jaar lang gevaarlijk.

Verhagen liet weten dat momenteel onderzoek gedaan wordt naar de beste manier van berging. Waar de studie zich eerder richtte op opslag in zout, wordt nu gekeken naar de mogelijkheden van opslag in klei. Volgens de minister is ongeveer 95 procent van kernafval geschikt om opnieuw te gebruiken, waardoor 5 procent moet worden opgeslagen. De minister laat onderzoek doen naar methoden om in de toekomst 100 procent te hergebruiken.

Nu een locatie of methode benoemen is volgens de minister „niet slim” omdat er nog onderzoek plaatsvindt. Hij gebruikt „liever de stand van de wetenschap in 2014”, zei hij. Hij herhaalde nog eens dat de exploitant van de nieuwe kerncentrale de opslag moet betalen, welke methode dan ook wordt gekozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer