Wetenschap & techniek

Lancering Europees ruimtevaartuig Johannes Kepler uitgesteld

KOUROU (ANP/DPA) – De lancering van het onbemande Europese ruimtevrachtschip Johannes Kepler is dinsdag in Frans-Guyana afgebroken en uitgesteld.

16 February 2011 08:12Gewijzigd op 14 November 2020 13:43
De lancering van het onbemande Europese ruimtevrachtschip Johannes Kepler is dinsdag in Frans-Guyana afgebroken en uitgesteld.  Foto EPA
De lancering van het onbemande Europese ruimtevrachtschip Johannes Kepler is dinsdag in Frans-Guyana afgebroken en uitgesteld. Foto EPA

Het aftellen naar het moment van vertrek werd gestopt met nog ongeveer vier minuten te gaan. Volgens het bedrijf dat de raket moest lanceren, Arianespace, was er een probleem bij een van de brandstoftanks.

De lancering staat nu gepland voor woensdagavond (Nederlandse tijd). De Johannes Kepler wordt gelanceerd vanaf de ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana.

Het ruimteschip moet ongeveer 7 ton aan voedsel, kleding, brandstof en apparatuur naar het internationale ruimtestation ISS brengen. De missie van de Johannes Kepler duurt ongeveer een half jaar. Dan zal het ruimtevrachtschip worden losgekoppeld van het ISS en verbranden in de dampkring. De Johannes Kepler is de opvolger van de Jules Verne uit 2008.

Aan de missie zit een Nederlands tintje. Zestien zonnepanelen die de Johannes Kepler moeten voorzien van energie, zijn gemaakt door het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space. Ook het motorframe van de raket is van Leidse makelij. Het ruimtevrachtschip is bovendien uitvoerig getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

De Johannes Kepler wordt gelanceerd aan boord van een Arianeraket. Het is de tweehonderdste keer dat Europa met die raket de ruimte in gaat. De eerste Arianemissie was in 1979.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer