Buitenland

Profiel: Uganda

KAMPALA (ANP) – Vrijdag hebben er presidentsverkiezingen plaats in Uganda. Hieronder een kort profiel van het Afrikaanse land.

15 February 2011 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 13:42
Foto EPA
Foto EPA

VOLLEDIGE NAAM: Republiek van Uganda

BEVOLKING: Ruim 33 miljoen inwoners. De gemiddelde levensverwachting is 53 jaar. Ruim 5 procent van de bevolking is besmet met het hiv-virus. Zeker 80 procent is christen, circa 12 procent moslim. Talen zijn Engels, Luganda, Swahili en vele lokale talen. Het land kent een grote etnische verscheidenheid.

GEOGRAFIE: Hoofdstad is Kampala. Uganda grenst aan Sudan, Kenia, Tanzania, het Victoriameer, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Uganda is ongeveer zeven keer zo groot als Nederland.

ECONOMIE: Circa 35 procent van de bevolking verdient te weinig om rond te komen. Voornaamste exportproducten: koffie en vis. Voornaamste sector: landbouw. Belangrijkste handelspartner is Sudan. 1 euro is ruim 3000 Ugandese shilling waard. De shilling is vrij waardevast, mede door omvangrijke internationale hulp.

GESCHIEDENIS: Uganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van Groot-Brittannië. De brute regimes van dictators Milton Obote (1966-1971, 1979-1985) en Idi Amin (1971-1979) kostten tot een half miljoen mensen het leven. Yoweri Museveni greep in 1986 de macht. In 1996 vonden voor het eerste verkiezingen plaats, die Museveni won. De presidentiële termijn is vijf jaar. Er bestaat geen maximum voor het aantal presidentstermijnen.

LRA: In Noord-Uganda, Oost-Congo en Zuid-Sudan is het gewelddadige Verzetsleger van de Heer (LRA) actief. De wrede rebellenbeweging wil, onder leiding van ‘profeet’ Joseph Kony, een staat stichten op basis van de tien bijbelse geboden. De rebellen hebben in ruim twintig jaar tijd tienduizenden personen ontvoerd en gedood. Gekidnapte kinderen worden ingezet als strijder of seksslaaf. Kony wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

VLUCHTELINGEN: Uganda biedt onderdak aan ruim 200.000 vluchtelingen uit Sudan, 30.000 uit Congo en 25.000 uit Rwanda. In Uganda zelf zijn ruim een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het LRA.

AL-SHABAAB: De Somalische regering krijgt militaire steun van onder meer Uganda in haar strijd tegen islamitische opstandelingen. Moslimextremisten van al-Shabaab uit Somalië pleegden in juli een dubbele aanslag in Kampala, die 79 mensen het leven kostte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer