Christenen Indonesië vrezen nieuw geweld
JAKARTA – Christenen in Indonesië vrezen nieuwe geweldsincidenten nu vandaag het proces is gestart tegen de militante moslimleider Abu Bakar Bashir.
Honderden extremistische aanhangers kwamen naar de rechtbank in Zuid-Jakarta waar de eerste zitting van het proces tegen Bashir plaatsvond. De rechtbank werd bewaakt door zo’n 3000 politieagenten.
De 72-jarige Bashir wordt beschuldigd van het aansporen tot geweld en het financieren van een terroristisch trainingskamp in Atjeh vorig jaar. Openbare aanklagers eisen de doodstraf en diverse partijen vrezen voor een gewelddadige reactie van de militante achterban van Bashir.
Ruim vijftig moslimdemonstranten hebben gisteren, omringd door een grote politiemacht, een protestantse kerk in aanbouw verzegeld in Bekasi, een voorstad van Jakarta. Volgens de moslims zou de kerk niet over een bouwvergunning beschikken.
De Indonesische president Yudhoyono beloofde gisteren tijdens een bezoek aan het christelijke Kupang, in West-Timor, dat organisaties die verantwoordelijk zijn voor geweld en wetsovertredingen ontmanteld zullen worden. Zijn nieuwe instructies leken echter te botsen met het commentaar van de ministers Akbar en Gamawan. Dezen verklaarden dat hiervoor nog geen organisaties in aanmerking komen en dat veel instellingen zich niet officieel registreren.
In Indonesië is een heftig debat ontstaan over religieuze tolerantie sinds moslimradicalen in West-Java zondag drie leden van de moslimsekte Ahmadiyah stenigden. Twee dagen later veroorzaakte een militante massa van 1500 mannen een ravage in het plaatsje Temanggung, waarbij twee kerken en een rooms-katholiek schooltje in brand werden gestoken. De politie heeft zeker acht verdachten gearresteerd.
Zowel Indonesische moslims als christenen nemen het president Yudhoyono zeer kwalijk dat de veiligheidssituatie voor religieuze minderheden in Indonesië de afgelopen weken is verslechterd. Vooral de –volgens hen– milde houding van de regering jegens extremistische organisaties die regelmatig geweld gebruiken, heeft tot een golf van kritiek geleid. In een verklaring zei de rooms-katholieke Indonesische Raad van Bisschoppen gisteren dat de rechten van religieuze minderheden „nu echt gemarginaliseerd worden.”
Diverse leden van Yudhoyono’s kabinet zijn lid van conservatief islamitische partijen en onderhouden nauwe banden met moslimorganisaties. De discussie in het parlement lijkt te verzanden in een juridisch debat over wetgeving omtrent het bestaansrecht van de Ahmadiyahsekte. Dit maakt een overheidsinterventie tegen moslimextremistische organisaties op korte termijn niet waarschijnlijk.