„Imago Duitse taal moet beter”
AMSTERDAM – De interesse onder scholieren voor het Duits kan worden vergroot door meer aandacht aan het land en zijn cultuur te geven en door native speakers in te zetten. Voor aankomende leraren Duits zou een langer verblijf in Duitsland tijdens hun opleiding verplicht moeten zijn.
Die aanbevelingen doet het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) na onderzoek onder scholieren naar hun beleving van het Duits. De resultaten werden woensdag gepresenteerd.
„Laat elke leerling minimaal één keer in zijn schoolloopbaan kennismaken met een Duitser, ook al is dat in de vorm van een e-mailproject of een gastspreker”, adviseert het DIA. „Betrek het bedrijfsleven bij de inrichting van het onderwijs Duits. Stimuleer het gebruik van de doeltaal als voertaal op scholen. Stimuleer Nederlandse uitgevers om de doeltaal als instructietaal in hun lesmethoden te gebruiken. Laat kijk- en luistervaardigheid deel uitmaken van het eindexamen. Stimuleer scholen om hun leerlingen op te geven voor internationaal erkende taalcertificaten van het Goethe-Institut.”
Volgens het onderzoek, vorig jaar uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, vindt 61 procent van de scholieren Duits geen mooie taal, zegt 71 procent niets met Duitsland te hebben en spreekt 61 procent van de docenten Duits weinig of geen Duits in de les.
Het bedrijfsleven schreeuwt om werknemers met kennis van de Duitse taal, stelt het instituut. „Duitsland is met bijna 90 miljard euro aan exportvolume verreweg de grootste handelspartner van Nederland.”
In 1993 bleek uit het zogenoemde Clingendaelonderzoek dat Nederlandse jongeren een uitermate negatief beeld hadden van Duitsland, Duitsers en de Duitse taal én dat zij beschikten over een geringe kennis van het land. Duitsland is sindsdien veel populairder geworden, maar dat geldt niet voor de taal. „Een groot tekort aan bevoegde docenten Duits is op korte termijn onvermijdelijk.”