Politiek

Spoeddebat over bijstandsfraude allochtonen

DEN HAAG (ANP) – Regeringspartijen VVD en CDA willen met gedoogpartner PVV opheldering over bijstandsfraude door niet-westerse allochtonen die verzwijgen dat ze vermogen in het buitenland hebben. Uit vorig jaar september gepubliceerd onderzoek blijkt dat inspectiediensten in 2009 vooral verzwegen vermogen, bijvoorbeeld huizen en grond, in Turkije en Marokko op het spoor zijn gekomen.

9 February 2011 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 13:38
Foto ANP
Foto ANP

PVV-Kamerlid Léon de Jong heeft woensdag hierover met steun van VVD-collega Malik Azmani en Mirjam Sterk van het CDA een spoeddebat aangevraagd met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). „Henk en Ingrid betalen voor Mohammed en Fatima en hebben daar genoeg van”, aldus De Jong.

Azmani wil dat verstrekte uitkeringen tot op de laatste cent worden teruggevorderd en sancties worden opgelegd. Ook pleitte hij voor betere controle op de tijd dat mensen met bijstand in het buitenland vertoeven. Hij stelde dat onder meer gericht is gecontroleerd bij mensen die lang in het buitenland zaten, terwijl ze een sollicitatieplicht hebben en beschikbaar moeten zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Sterk stelde dat draagvlak belangrijk is voor de sociale zekerheid. „Het is fnuikend als mensen in de bijstand hele appartementencomplexen blijken hebben in Turkije. Daarom moet fraude hard worden aangepakt”, stelde ze. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maakte eind vorig jaar bij de begrotingsbehandeling duidelijk dat het minderheidskabinet met de PVV een hardere aanpak van uitkeringsfraude voorstaat.

Het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF) heeft in 2009 op verzoek van gemeenten 945 dossiers in behandeling genomen. In 515 van deze zaken werd het hebben van inkomsten naast de bijstand onderzocht en in 430 gevallen ging het om vermogen. In 2009 zijn 380 vermogensonderzoeken afgerond en in 186 dossiers is daadwerkelijk vermogen aangetroffen met een totale taxatiewaarde van 13,1 miljoen euro.

In Turkije is veruit het meeste onderzoek verricht naar vermogensfraude door mensen in de bijstand. In 2009 werd in dit land 7,4 miljoen euro aan bezit getraceerd. Dat was minder dan de 8,9 miljoen euro aan vermogen dat in 2007 werd gevonden. In Marokko werd in 2009 2,5 miljoen euro aan bijvoorbeeld huizen en grond aangetroffen. Dat is het hetzelfde bedrag als twee jaar eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer