Buitenland

Taylor blijft weer weg, rechtszaak geschorst

LEIDSCHENDAM (ANP) – Charles Taylor en zijn verdediging zijn woensdagochtend opnieuw niet komen opdagen voor zijn proces wegens oorlogsmisdaden voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL). Voorzittend rechter Teresa Doherty heeft de zaak geschorst tot vrijdag. Volgens de planning had de verdediging woensdag haar slotpleidooi moeten houden.

9 February 2011 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 13:37
Charles Taylor. Foto ANP
Charles Taylor. Foto ANP

Na een hoog oplopende ruzie met de rechters dinsdag bleven ex-president Taylor van Liberia en zijn advocaat, Courtenay Griffiths, al weg uit de rechtszaal in Leidschendam. Zij waren verbolgen over het feit dat de rechters een belangrijk slotdocument, waarin de verdediging haar conclusies trekt uit meer dan drie jaar proces, niet meer wilden accepteren omdat het te laat was ingediend. Griffiths hoopt dat de Kamer van Beroep van het SCSL dat besluit zal herzien.

Griffiths had om extra tijd gevraagd omdat hij nog recente onthullingen van klokkenluiderssite WikiLeaks bij de zaak wilde betrekken. Volgens de Britse jurist blijkt uit de ambassadeberichten dat de VS en Groot-Brittannië de rechtszaak beïnvloeden omdat zij Taylor veroordeeld willen zien.

De rechters deden woensdag nog een poging de zaak voort te zetten door de weggelopen advocaat te vervangen door een toegewezen jurist uit de afdeling binnen de griffie van het hof die de belangen van de verdediging behartigt. Claire Carlton-Hanciles stelde echter dat zij niet kan optreden omdat Griffiths nog steeds officieel de advocaat van Taylor is.

Griffiths sprak na de zitting in de wandelgangen van het hof schande van deze „poging van de rechters om zich in te dekken”. Hij wees erop dat er geen vertraging in de zaak is ontstaan doordat hij zijn slotdocument te laat heeft ingediend. De rechters zouden er een principieel punt van maken omdat zij willen laten zien wie de baas is: „Dit gaat om ego, niet om recht.”

Griffiths wil ook vrijdag weer wegblijven als het probleem rond het slotdocument dan niet is opgelost. Hij zegt dat hij het in dertig jaar rechtenpraktijk nog nooit heeft meegemaakt dat rechters uitspraak doen zonder de afsluitende pleidooien van beide partijen te hebben gehoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer