Politiek

PVV en PvdA ruziën over de JSF

DEN HAAG (ANP) – De PVV en de PvdA zijn elkaar dinsdag in de haren gevlogen over de Joint Strike Fighter (JSF), het vliegtuig dat Defensie wil als opvolger van de F-16. In een spoeddebat verweten de partijen elkaar een fikse draai te hebben gemaakt in het miljardenproject, waar Nederland sinds 2002 aan meedoet.

8 February 2011 17:11Gewijzigd op 14 November 2020 13:37
Hillen, Foto ANP
Hillen, Foto ANP

PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman erkende de draai. Zijn partij heeft getekend voor een tweede testtoestel, maar was altijd tegen de JSF. Volgens Brinkman was die instemming niet van harte maar stonden er veel zaken in het gedoogakkoord die de PVV wel wenste. Maar de PVV „is en blijft” tegen de JSF, zei Brinkman. Hij nam daarmee een voorschot op het volgende kabinet, want afgesproken is dat pas dan een besluit valt over de JSF.

De PVV vindt juist dat de PvdA de grootste draai heeft gemaakt, omdat de partij in het vorige kabinet zelf ook had getekend voor de aankoop van twee testtoestellen. Later jaar ging de partij daar volgens Brinkman toch moeilijk over doen en wilde zij er slechts één kopen. Het kabinet van CDA-PvdA-ChristenUnie hing toen aan een zijden draadje.

Volgens de PVV’er zegt de deelname aan de testfase nog niet dat Nederland echt voor de JSF zal kiezen. De PvdA, SP, D66 en GroenLinks vrezen dat dat wel zo is. Ze willen ook niet dat er nog honderden miljoenen euro’s, die nodig zijn voor de twee testtoestellen, in een volgens hen bodemloze put worden gestopt.

PvdA, SP en GroenLinks riepen het kabinet opnieuw op te stoppen met het project en ook de investeringen voor het eerste testtoestel terug te draaien. Ze wezen op de kostenstijging van zeker 1,4 miljard euro die eind vorig jaar bekend werd. Ook VVD en CDA zijn daar bezorgd over.

Minister Hans Hillen van Defensie zei ook niet blij te zijn met het hogere bedrag dat Nederland op tafel moet leggen voor 85 geplande gevechtsvliegtuigen. Maar deze kosten zijn nu nog niet aan de orde, omdat een volgend kabinet pas zal kiezen, zei hij. In maart komt hij met zijn plannen voor de krijgsmacht en dan komt ook de JSF aan de orde.

Ook wilde hij niet ingaan op de uitgelekte diplomatieke post van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan Washington over de JSF. GroenLinks had het debat daarom juist aangevraagd. In de berichten staat dat Defensie al in 2007 aan de VS had gemeld geen geld te hebben om 85 toestellen te kopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer