Kritiek op lange celstraf journalisten Rwanda
NAIROBI (ANP/AFP) – Organisaties die ijveren voor de vrijheid van meningsuiting hebben zware kritiek op de lange celstraffen waartoe twee journalisten in het Centraal-Afrikaanse land Rwanda zijn veroordeeld. De twee waren ervan beschuldigd dat zij de burgers tot oproer hadden aangezet, de etnische verdeeldheid in het land hadden bevorderd en de volkerenmoord van 1994 hadden gebagatelliseerd.
Hoofdredacteur Agnes Uwimana Nkusi van het maandblad Umurabyo kreeg zeventien jaar celstraf. Saidath Mukakibibi, redacteur van het maandblad, moet zeven jaar de gevangenis in. In diverse artikelen in het maandblad is de afgelopen tijd het landhervormingsbeleid van de regering bekritiseerd. Dat geldt ook voor de gang van zaken bij de plaatselijke rechtbanken waarvoor verdachten van de genocide van 1994 terechtstaan.
Reporters without Borders, dat in Parijs is gevestigd, laat in een verklaring weten geschokt te zijn door de „onbuigzaamheid en de wreedheid” van het juridisch bestel in het Afrikaanse land. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een „nieuwe klap voor de vrijheid van meningsuiting” in Rwanda. „De regering heeft onvoldoende aangetoond hoe de artikelen kunnen worden opgevat als een bedreiging voor de nationale veiligheid of dat ze bedoeld waren om geweld uit te lokken”, aldus Amnesty.