Gijsbert over digitale boeken
Digitalisering zou slecht zijn voor ons leesgedrag. Lange teksten lezen vinden we moeilijk, we willen beeld zien in plaats van lettertjes en boeken leggen we als eerste aan de kant.
Dat laatste is niet waar. Misschien lijdt het papieren boek wel onder de opkomst van computers en beeldschermen. Maar digitale boeken –e-books– zijn juist hét middel tegen ontlezing.
Deze week bleek uit een zes maanden lange studie onder 300 eigenaars van e-readers dat zij nu meer digitale boeken lezen dan ooit papieren varianten. De studie, uitgevoerd door onderzoeksbureau iModerate Research Technologies, laat zien dat vooral gebruiks- (80 procent) en koopgemak (61 procent) lezers over de streep helpen bij de aanschaf van e-books.
Wie denkt dat e-reading een overwaaiende hype is, heeft het mis. Vooral in de Verenigde Staten verdringt het digitale boek langzaam maar zeker zijn papieren evenknie. De Amerikaanse internetboekhandel Amazon liet deze week een interessant lijstje boekenfeiten zien. Zo verkocht Amazon in 2010 voor iedere 100 paperbacks 115 digitale boeken en gingen er drie keer zo veel e-books over de digitale toonbank als hardcovers. In deze cijfers zijn de gratis digitale boeken nog niet eens meegenomen.
In Nederland is de situatie anders. In 2009 werd in Nederland per 450 papieren boeken 1 e-book verkocht, een marktaandeel van zo’n 0,22 procent. In totaal dat jaar werden zo’n 49,4 miljoen papieren boeken aangeschaft tegen 110.000 e-books. In 2010 is de verkoop van digitale boeken met 300 procent toegenomen ten opzichte van 2009.
De groei van het aantal verkochte e-books in Nederland lijkt op de trend die er in de VS te zien was, signaleert ereaders.nl. Eind 2008, ruim een jaar na de introductie van de e-reader Kindle in de VS, lag het marktaandeel van e-books daar rond de 0,5 procent. Inmiddels is dat voor een aantal grote uitgevers gegroeid tot bijna 10 procent. Nederland gaat de Verenigde Staten vast en zeker achterna. Ook wij moeten een keer toegeven aan het digitale boek. Of we willen of niet.
Ik wil wel, eerlijk gezegd. De prijs van een e-book is vaak een stuk lager. Dat is voordeel één. Ook is een digitaal boek makkelijk aan te schaffen: met een paar klikken zit je al te snuffelen in de digitale boekhandel. Pluspunt nummer drie is het gebruiksgemak: een koffer vol boeken is verleden tijd.
Maar ik moet eerlijk bekennen: ik heb nog geen e-reader. Waarom niet? Papieren boeken vind ik nog veel te leuk. Zoals pas iemand tegen me zei: „Ik ben een papieren mens. Ik hou van de geur van een nieuw boek, en van de ruggen in de kast, en van stapeltjes op tafel en in de vensterbank.”