Opinie

Prostituee, een heel bijzonder beroep

Prostituee is zo’n afwijkend ‘beroep’ dat regulering via wetgeving, zoals de Tweede Kamer nu weer gaat proberen, nooit zal lukken, verwacht Krijn de Jong. Ondertussen kan iedere man bijdragen aan de strijd tegen prostitutie door vrouwen de eer en het respect te geven die hun toekomen.

3 February 2011 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 13:32
Beeld André Dorst
Beeld André Dorst

Hoe maak je iets recht wat in zichzelf krom is? Dat lukt dus niet. Daarom wordt het ook nooit wat met die prostitutiewetgeving. Dat is geen probleem van de laatste jaren, dat is altijd zo geweest. Maar het is er zeker niet beter op geworden sinds in 2000 het bordeelverbod werd opgeheven en de prostitutie min of meer tot een gewoon beroepsgroep werd gemaakt.

Min of meer, want de meeste politici schrikken nog wel terug voor de consequenties als je prostituee als een gewoon beroep gaat behandelen. „Geen werk? U ziet er aardig uit mevrouw, we hebben nog wat vacatures in een leuke seksclub.” „ U weigert? Dat mag een paar keer, maar daarna kost het u uw uitkering.”

Vanwege die bizarre consequentie wordt over prostitutie nog steeds als een ”bijzonder beroep” gesproken. En dat is niet overdreven. Je kunt wel zeggen dat prostituee een heel bijzonder beroep is. Het is ook een heel gevaarlijk beroep. Het is een beroep dat je vrouwelijke identiteit stukmaakt. Niemand wordt ertoe geroepen. Er worden wel veel vrouwen toe gedwongen.

En dan zie je de branche telkens diffuser worden. Die raamprostitutie is met alle moderne communicatie niet meer echt nodig. Mensen weten elkaar op veel manieren te vinden. Er zijn ook nieuwe, lastiger te controleren vormen van prostitutie –zoals de escort– en nieuwe ontmoetingsplaatsen: massaggesalons, hotels of gewoon thuis. Regel het maar even.

De politiek is deze week met een nieuwe worstelsessie begonnen. De wet moet aangepast en aangescherpt worden. Dat zal zeker niet voor de laatste keer zijn. Prostitutie is in wezen een anarchistisch beroep. Het gaat in tegen alle (leef)regels.

Ondertussen is er wel een lichtpuntje te melden. Er is een goede kans dat de leeftijdsgrens voor prostituees wordt opgetrokken van 18 naar 21 jaar. Zeker in een tijd waarin mensen moeite hebben met volwassen worden is dat een hele goeie zaak.

De zogenaamde ”peespas” lijkt een minder goed idee. Natuurlijk is registratie een belangrijk middel tot beheersen, maar zo’n pas, met al je gegevens, maakt de vrouwen nog kwetsbaarder dan ze al zijn.

Intussen geldt ook voor het prostitutieprobleem dat we niet alles van de overheid moeten verwachten. Elke individuele man kan bijdragen in de strijd tegen de prostitutie. Hij kan dat doen door vrouwen het respect en de eer te geven die hun toekomen. Daar zijn alle mannen toe geroepen.

De auteur is stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks. Dit artikel is ook gepubliceerd ophabakuk.nu, de opiniesite van Tot Heil des Volks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer