Waddenfonds tijdelijk bevroren
DEN HAAG – Een spoeddebat in de Tweede Kamer moet binnenkort meer duidelijkheid scheppen over de nabije toekomst en de criteria voor het Waddenfonds. Minister Schultz van Haegen heeft de pot van 680 miljoen euro voor projecten in Noord-Nederland bevroren, totdat die bij de provincies is ondergebracht.
De verkeersminister wil het Waddenfonds het liefst onderbrengen bij de noordelijke provincies. Daarover is zij momenteel in gesprek met de betrokken partijen. Tot die tijd is ze niet van plan een nieuwe inschrijfronde open te stellen voor projecten waarvoor een beroep op geld uit het Waddenfonds kan worden gedaan.
Dat laatste is geheel tegen de zin van PvdA-Tweede Kamerlid Jacobi. „Ik vind het prima dat het Rijk het Waddenfonds bij de provincies wil onderbrengen, maar dat proces kan nog wel een paar jaar duren. Ondertussen moet het wel mogelijk blijven subsidie aan te vragen voor projecten die het Waddengebied op ecologisch en economisch gebied verbeteren”, aldus Jacobi. „Ik ben dus niet tevreden met de uitleg van de minister en vindt dat ze gaande het proces toch per 1 april een nieuwe ronde voor aanvragen moet openstellen. Dat gaan we in het spoeddebat aan haar vragen.”
Jacobi zal ook aandringen op duidelijker richtlijnen voor de toewijzing van de gelden uit het Waddenfonds. „Nu is het net een grabbelton”, zegt zij. „Ik zie dat aanvragen voor projecten die in mijn ogen juist ten goede komen aan het milieu op het wad, om onduidelijke redenen worden afgewezen. Maar er is wel 25 miljoen euro uit het fonds gehaald voor VROM, een overheadpost. Dat kan niet. Dat bedrag moet worden teruggestort.”
Jacobi zegt dat staatsscretaris Atsma er in ieder geval een „rommeltje” van maakt. „Hij is verantwoordelijk en wil om begrotingstechnische redenen 75 miljoen euro uit het fonds halen. Dat kan niet, want hier zijn afspraken over gemaakt. Atsma heeft bovendien dat geld al drie keer uitgegeven door het te willen stoppen in de Afsluitdijk, ”blue energy” en andere dure projecten.”
Begin deze week ontstond er onrust in het noorden omdat het erop leek dat het Rijk het Waddenfonds helemaal wilde schrappen. Herman Verheij van de Waddenvereniging toog naar Den Haag en had een gesprek met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook hij kreeg daar te horen dat het ministerie zich erop beraadt hoe er efficiënter met het Waddenfonds kan worden omgegaan. Daar zijn ambtenaren al vanaf het ontstaan van het fonds mee bezig.
Volgens Verheij wordt er wel gekort. Van de jaarlijkse 33 miljoen euro gaat er 5 miljoen af, zo staat er in het regeerakkoord. En er blijkt geen 800 miljoen euro voor twintig jaar beschikbaar te zijn, maar 680 miljoen euro. Er is 120 miljoen euro gebruikt voor de uitkoop van kokkelvissers. „Ik heb er vertrouwen in dat er geld voor het fonds beschikbaar blijft”, aldus Verheij dinsdag. Hij heeft eveneens begrepen dat als gevolg van de discussie over de Wadden de inschrijvingsronde is uitgesteld tot dit najaar.