„Wegbezuinigen beiaardier cultureel verlies voor Spijkenisse”
SPIJKENISSE – Als Spijkenisse beiaardier Bas de Vroome wegbezuinigt, betekent dat een „cultureel verlies” voor de gemeente.
Dat vindt de ChristenUnie-SGP-fractie in de Zuid-Hollandse gemeente. Op de eerste raadsvergadering van het jaar bleek dat het gemeentebestuur van Spijkenisse het arbeidscontract met stadsbeiaardier Bas de Vroome (Delft) wil beëindigen.
De stadsbeiaardier speelt iedere dinsdag op het carillon van de dorpskerk, dat inwoners en het bedrijfsleven aan de gemeente hebben geschonken. Ook ontvangt De Vroome regelmatig kinderen van de hoogste klassen van de Spijkenisser basisscholen boven in de klokkenstoel.
Cees van Wijngaarden, voorzitter van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse, stelde tijdens de raadsvergadering dat de voorgestelde bezuiniging helemaal niet de beloofde 10.000 euro oplevert, omdat de beiaardier recht heeft op wachtgeld. Daarbij heeft het ontslag tot gevolg dat de beiaard niet meer regelmatig bespeeld zal worden, waardoor de kwaliteit van het instrument achteruitgaat en de kosten van onderhoud steeds hoger worden.
De Vroome zou moeten worden vervangen door een computer. Vrijwillig gids Herbert Westland in de raadsvergadering: „Maar Basautomaat kent maar 99 verschillende melodieën van vóór 1988, nieuwere deuntjes kent de computer niet. Dat gebeurt op 25 bronzen klokken, terwijl de echte Bas de Vroome speelt op alle 47 klokken.”
In een opinieartikel op de site Spijkenieuws.nl heeft de ChristenUnie-SGP-fractie zich afgelopen weekend aangesloten bij de critici. Volgens fractievoorzitter Bernard Tebrugge betekent het wegbezuinigen van de beiaardier „een cultureel verlies voor Spijkenisse.” Volgens Tebrugge hebben de bespelingen van het carillon een meerwaarde voor de stad Spijkenisse en betekent het stopzetten daarvan „een kapitaalvernietiging van een kostbaar instrument.”
Tebrugge stelt dat „de aangename klanken” het woonklimaat en de sfeer in Spijkenisse aanzienlijk hebben verlevendigd. „Waarom nu juist hierop bezuinigen?” Hij noemt de aansturing van de beiaard door een computer een verarming en is bezorgd over de kosten die het niet gebruiken van een deel van het carillon met zich meebrengt.
Naar alle waarschijnlijkheid komt de markt weer terug op het plein bij de kerk, stelt Tebrugge. „Het is te hopen dat de marktbezoekers ook in de toekomst kunnen genieten van de klanken van het carillon. Het wegbezuinigen van de beiaardier is een verarming voor het culturele leven in de stad. De ChristenUnie-SGP zal dan ook aangeven van deze bezuiniging af te willen.”