Srebrenica-verdachte sluit deal met VN-hof
De aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal hebben opnieuw een deal gesloten met een verdachte die terecht moet staan wegens oorlogsmisdaden in Srebrenica. Dat maakten zij dinsdag bekend.
Verdachte Dragan Obrenovic heeft beloofd woensdag te bekennen schuldig te zijn aan etnische zuiveringen. In ruil daarvoor laten de aanklagers de overige onderdelen van de aanklacht vallen, waaronder medeplichtigheid aan genocide (volkerenmoord). Indien de rechters van het tribunaal dit accepteren, komen andere aanklachten te vervallen en is een proces tegen Obrenovic niet meer nodig.
Obrenovic werd wegens de massamoorden rond Srebrenica in juli 1995 samen met drie andere betrokken officieren aangeklaagd. Hun proces begon vorige week woensdag al zonder een van de beklaagden, Momir Nikolic (48). Hij had op de valreep bekend schuldig te zijn aan etnische vervolgingen en wacht op zijn straf. De andere twee in deze zaak over Sreberenica zijn Vidoje Blagojevic (52) en Dragan Jokic (45).
De vier waren ondergeschikten van de Bosnisch-Servische generaal Krstic, die in 2001 tot 46 jaar cel werd veroordeeld wegens volkerenmoord rond Srebrenica. Duizenden mannen uit de moslimenclave Srebrenica werden kort na de verovering van de enclave door Bosnische Serviërs vermoord.
Obrenovic, net als Nikolic een week geleden, aanvaardt vrijwillig verantwoordelijkheid voor zijn daden en belooft de aanklagers informatie te geven indien die daarom vragen. De aanklagers beloven anderzijds de overige aanklachten te laten vallen en het hof te vragen de in 1963 in Bosnië geboren Obrenovic ’slechts’ vijftien tot twintig jaar cel te geven.
De straf zou zonder dit akkoord veel zwaarder kunnen uitvallen. Hij werd samen met Blagojevic en Nikolic onder meer beschuldigd van de zwaarste misdaad, volkerenmoord. De rechters zijn echter bij het bepalen van de stafmaat onafhankelijk en kunnen de aanbeveling van de aanklagers ondanks het akkoord naast zich neerleggen. Het proces tegen twee andere Srebrenica-verdachten gaat overigens gewoon door.