Kerk & religie

Landelijke Vergadering NGK bespreekt rapport seksueel misbruik

HOUTEN – De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) willen zich samen met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) buigen over de positie van homo’s in de ambten van diaken en ouderling.

Van een medewerker
22 January 2011 19:23Gewijzigd op 14 November 2020 13:24
M. de Jong, lid van commissie Seksueel misbruik in pastorale relaties, overhandigt symbolisch een zogenoemd 'eerste-hulp-bij-misbruik-pakket' aan moderamenvoorzitter A.P. de Boer. Foto RD
M. de Jong, lid van commissie Seksueel misbruik in pastorale relaties, overhandigt symbolisch een zogenoemd 'eerste-hulp-bij-misbruik-pakket' aan moderamenvoorzitter A.P. de Boer. Foto RD

Dat is een van de uitkomsten van de zaterdag in Houten gehouden Landelijke Vergadering (synode) van de NGK. De LV sprak in besloten zitting over het ambt en homoseksualiteit en over een verklaring tegen homogeweld.

De LV besloot in een brief aan de synode van de GKV –die op 29 januari wordt geopend– aan te geven dat de NGK sterk overwegen zo’n studiecommissie in te stellen en dan het liefst samen te werken met de GKV.

De studiecommissie moet in elk geval antwoord geven op de vraag in hoeverre de Bijbel ruimte geeft om gemeenteleden die een homoseksuele relatie hebben, te roepen tot het ambt van ouderling of diaken. Of de commissie er komt en wat volgens de NGK de opdracht van de commissie zou moeten zijn, wordt op 11 februari besloten.

De LV sprak zaterdag ook over het rapport ”Seksueel misbruik in pastorale situaties”. Bij het meldpunt seksueel misbruik van de Nederlands Gereformeerde Kerken is het afgelopen jaar geen enkele officiële klacht ingediend. „Het ontbreken van een klacht betekent echter niet dat er helemaal geen problemen zijn.”

Commissielid M. de Jong gaf een toelichting bij het rapport. Het meldpunt lijkt volgens hem op de brandweer. „Die komt niet in actie bij de vele binnenbrandjes, maar rukt pas uit bij een uitslaande brand.”

De Jong had de indruk dat het meldpunt seksueel misbruik voor leden van de NGK minder vindbaar is dan het alarmnummer 1-1-2. Leidinggevenden moeten er daarom alles aan doen om op het bestaan van het meldpunt te attenderen. Hij gaf de aanwezigen verder de stelregel mee: Ga als gemeente of kerkenraad bij een melding van misbruik nooit met een ‘doe-het-zelfaanpak’ aan de slag, maar zoek deskundige hulp.

De commissie seksueel misbruik overhandigde het moderamen van de Landelijke Vergadering een eerste-hulp-bij-misbruikpakket. Dit EHBM-pakket bevat een protocol, telefoonnummers, gedragscodes en verdere informatie over hoe te handelen bij het voorkomen van seksueel misbruik in de pastorale relaties. De vergadering besloot unaniem het EHBM-pakket ter beschikking te stellen aan alle gemeenten.

R. R. Roukema, voorzitter van de commissie Contact met de Hoge Overheid, rapporteerde over zijn bevindingen als afgevaardigde namens de NGK in het interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Volgens hem is de vertegenwoordiging van kerken bij de overheid onder meer van belang omdat de ANBI-status van kerken zorgvuldig moet worden bewaakt. De ANBI-regeling, die kerken erkent als charitatieve instellingen, stelt de strenge eis dat ambtdragers onbezoldigd moeten zijn. Omdat betaalde kerkelijke werkers vaak ook kerkenraadslid zijn, komt het principe van onbezoldigde ouderlingen in het gedrang.

Volgens Roukema wordt er in de CIO ook in toenemende mate zorg geuit over de vrijheid van godsdienst. Het is niet zo dat de godsdienst vanuit de maatschappij wordt bedreigd maar omgekeerd: in de samenleving groeit de vrees dat religie het publieke domein te veel gaat overheersen.

Afgevaardige J. M. Louwerse (regio Amsterdam/Haarlem) wilde weten wat de limiet is van het vermogen dat diaconieën mogen oppotten voordat de ANBI-status in gevaar komt. Commissielid M. M Janssen antwoordde dat dit afhankelijk is van de activiteiten van de diaconie. Als een diaconie geen aantoonbare uitgaven heeft, wordt het moeilijk uit te leggen bij een controle door de Belastingdienst, stelde zij.

Een voorstel uit het rapport om in eigen gelederen een enquête te houden over het functioneren van diakenen werd door enkele afgevaardigden als zeer waardevol gezien.

De LV besloot het rapport van de Centrale Diaconale Commissie unaniem over te nemen.

Tijdens de bespreking van het rapport Commissie Archief Dienst werd commissielid D. Smits uit Vlaardingen door burgemeester C. H. J. Lamers uit Houten geridderd vanwege zijn vele verdiensten voor de landelijke archief van de NGK. Smits was verder onder meer actief als vrijwilliger voor de stichting Woord en Daad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer