Sudan wil na terroristen nu toeristen
KHARTOEM (ANP/RTR) – Sudan staat nu bekend om zijn oorlogen en betrokkenheid met terrorisme, maar het regime wil dat gauw veranderen. Het Afrikaanse land hoopt nu op een toevloed van toeristen. De inkomsten zijn welkom, nu het olierijke zuidelijke deel van het land zich deze zomer afscheidt.
„De oorlog in Darfur heeft het imago van Sudan lange tijd verstoord. Het verhulde het echte karakter van het Sudanese volk. Ze zijn vredelievend, gastvrij en betrokken. Ze willen graag dat mensen komen”, zei minister Mohamed Awad al-Barodi van Toerisme.
Het land heeft prachtige stranden aan en koraalriffen in de Rode Zee. Ook beschikt Sudan over meer piramides dan Egypte. Wel moeten toeristen extreem hoge temperaturen voor lief nemen bij een bezoek aan het nu nog grootste land van Afrika. Sudan stelt deze maand een beroemd Brits schip tentoon: de Bordein. Met 120 jaar is dit de oudste raderstoomboot ter wereld. Een ander antiek Brits marineschip, de Melik, ligt te wachten op restauratie.
Minister Barodi zoekt nog zeven andere schepen om tentoon te stellen langs de Nijl. De schepen dateren uit de periode voor 1956 toen Sudan nog een kolonie was van Groot-Brittannië. „De schepen verdienen dat”, aldus Barodi. „Ze werden ook gebruikt door het Sudanese volk. Ze zijn deel van ons land.”
Toch zal het nog even duren voordat Sudan een bekend vakantieland is. Autoriteiten in menig westers land waarschuwen inwoners nu voor de hoge kans op terrorisme in het streng-islamitische Sudan. Osama bin-Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, woonde er lange tijd, na een persoonlijke uitnodiging van het regime. De Verenigde Staten raden inwoners aan om heel zorgvuldig de risico’s van een reis te overwegen. De weinige toeristen die het land bezoeken zijn vaak mensen die het Afrikaanse continent van noord naar zuid doortrekken, van Caïro tot Kaapstad, ofwel avontuurlijke mensen die dol zijn op cultuur en geschiedenis.
Toerisme is nu een piepkleine sector in Sudan. Bezoekers moeten veel formulieren invullen en riskeren arrestatie als ze een foto nemen zonder vergunning. Veiligheidsvoorschriften verbieden bijvoorbeeld het fotograferen van bruggen. Nogal lastig voor mensen die bijvoorbeeld in de hoofdstad Khartoem een kiekje willen maken van ‘s lands grootste attractie, de rivier de Nijl.