Saudi-Arabië geeft bemiddeling Libanon op
BEIROET/RIYAD (ANP/AFP) – Saudi-Arabië houdt zijn bemiddelingspoging in de Libanese politiek voorlopig voor gezien. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, heeft dit woensdag tegen de nieuwszender al-Arabiya gezegd. Hij vindt de situatie in Libanon erg gevaarlijk.
De koning van Saudi-Arabië, Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, en de Syrische president Bashar al-Assad hebben met elkaar „contact gehouden om de problemen in Libanon op te lossen, maar dat is niet gerealiseerd. Koning Abdullah heeft toen zijn handen ervan afgetrokken”, zei Saud al-Faisal.
Libanon verkeert al geruime tijd in een politieke crisis met als inzet het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL). Dat moet de daders vinden en berechten van een bloedige moordaanslag in februari 2005. Daarbij kwam onder anderen de miljonair en Libanese ex-premier Rafik al-Hariri om het leven.
De nabestaanden en aanhangers van Hariri wezen net als westerse mogendheden onmiddellijk Syrië als de kwade genius aan. VN-onderzoekers en het STL hebben vergeefs geprobeerd daar bewijzen voor te vinden. Nu zou het STL de Libanese Hezbollah als hoofdverdachte zien tot woede van deze beweging. Hezbollah ziet het tribunaal als een politiek instrument van de VS en Israël. Israël zou achter de moord zitten. De moord leidde tot een golf van anti-Syrische betogingen en later dat jaar tot het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon.
De door Iran en Syrië gesteunde Hezbollah was coalitiepartner in de regering van Hariri’s zoon, Saad al-Hariri. Die moeizaam gevormde regering die de Libanese politieke en religieuze stromingen onder een noemer bracht, viel afgelopen week. Saudi-Arabië en Syrië poogden het pro-westerse kamp van Hariri en het anti-westerse kamp van Hezbollah’s leider Sayyed Hassan Nasrallah te verzoenen. Andere bemiddelaars, de Turkse en Qatarese ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Ahmet Davutoglu en Hamad bin Jassem bin Jaber al-Thani, proberen nog steeds een nieuwe eenheidsregering in Libanon van de grond te krijgen. Daar is een compromis over het STL voor nodig tussen Hariri en Nasrallah.