Verhagen: Kwestie ambtenaren voor Rosenthal
DEN HAAG (ANP) – Vicepremier en minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) wil niet inhoudelijk ingaan op de uitlatingen van ambtenaren van Buitenlandse Zaken tegenover Amerikaanse diplomaten. Deze uitspraken over de missie in Afghanistan en over rebellenleider Joseph Kony zijn de afgelopen dagen via Wikileaks naar buiten gekomen.
Verhagen was destijds als bewindsman van Buitenlandse Zaken politiek betrokken bij deze onderwerpen, maar verwees dinsdag naar zijn opvolger, Uri Rosenthal. Staatsrechtelijk gezien is hij nu politiek verantwoordelijk, maakte Verhagen duidelijk, en het is dan ook aan hem om de vragen daarover te beantwoorden.
Het gaat om topambtenaar Wepke Kingma die bij de Amerikanen op de dood van de Ugandese rebellenleider Joseph Kony zou hebben aangestuurd. De woordvoerder van Verhagen benadrukte later nog dat Kingma niet alleen onder de verantwoordelijkheid van Verhagen werkte, maar ook onder die van toenmalig minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.
Een andere zaak gaat over topambtenaar Pieter de Gooijer. Hij zou bij de Amerikanen erop hebben aangedrongen PvdA-leider Wouter Bos onder druk te zetten. Bos was destijds tegen een verlenging van de missie in Uruzgan, die Verhagen juist wel wilde.
Evenmin wilde Verhagen iets zeggen over uitlatingen van Eimert van Middelkoop, toen minister van Defensie. Hij gaf vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur toe dat hij er bij zijn internationale contacten weleens op aandrong de druk op de PvdA-leider op te voeren.