Buitenland

Gespannen rust Tunesië na vlucht president

TUNIS (ANP/DPA) – Na de vlucht vrijdagavond van president Zine al-Abidine Ben Ali heerst zaterdagochtend een gespannen rust in het land. In de nacht waren op meerdere plaatsen plunderingen en zijn enkele gebouwen in brand gestoken, waaronder een station en supermarkten in hoofdstad Tunis.

15 January 2011 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:18
Foto EPA
Foto EPA

Bij het gevoel van vreugde over het vertrek van de president, mengde zich de angst voor een machtsvacuüm. „Hier heerst chaos, iedereen heeft angst”, zei een inwoner van de start Bizerte. Gesprekken van bezorgde Tunesiërs hebben het telefoonnet in het hele land overbelast.

Militairen met tanks en jeeps bewaken nog de straten van Tunis. Het leger heeft wegblokkades opgeworpen bij Bourguiba Avenue, de voornaamste doorgangsweg door de stad en de plaats van de hevigste rellen vrijdag. In arbeiderswijken staan bewoners met knuppels en ijzeren staven klaar om plunderaars weg te slaan.

De president vluchtte vrijdag naar Saudi-Arabië na wekenlange onlusten waarbij tientallen doden vielen. De interim-president van Tunesië, Mohamed Ghannouchi, vergadert zaterdag met leiders van de politieke partijen. Hij wil bespreken hoe het nu verder moet met de leiding van het land.

Ghannouchi wil een nieuwe coalitieregering formeren. „Ik ontmoet vertegenwoordigers van politieke partijen om een regering samen te stellen die hopelijk aan de verwachtingen voldoet”, zei hij vrijdagavond op televisie. „Zaterdag wordt een beslissende dag.”

Ghannouchi wil het land leiden tot aan vervroegde verkiezingen, maar onzeker is of de betogers dat zullen accepteren. De interim-president was als premier een trouwe bondgenoot en steunpilaar van de president. „Ik vrees dat de mensen in de straat blijven klagen zolang er iemand van het regime aan de macht blijft”, zei analist Ahmed al-Bawlaqi. De Eurasia Group Consultancy waarschuwde: „Als Ghannouchi geen datum noemt voor nieuwe presidentsverkiezingen of te weinig oppositieleiders opneemt in de overgangsregering, kunnen betogers opnieuw de straat opgaan”.

Het wekenlange geweld en de machtswisseling in Tunesië heeft een schokgolf door de Arabische wereld gestuurd. Meerdere autoritaire heersers staan daar onder druk van een groeiende jeugdige bevolking, economische problemen en de lokroep van militante islamitische bewegingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer