Blijvend appèl op waarden en normen
De RMU wil het waarde-en-normendebat levend houden. De organisatie pleitte op de vrijdagavond gehouden ledenvergadering voor een blijvend appèl.
De Waarden & Normen Wijzer, onlangs door de RMU samengesteld, is inmiddels verspreid in een aantal van 65.000. Kerken, verenigingen, scholen en politieke partijen zijn de belangrijkste afnemers, aldus directeur P. Schalk.
Het thema van de ledenvergadering was: ”Waarden en normen; de daad bij het Woord”. „We zijn gewaarschuwde mensen als Christus in Zijn dagen al uitsprak dat we door onze inzettingen het gebod van God krachteloos kunnen maken”, zo zei dr. ir. J. van der Graaf in zijn inleiding op de ledenvergadering.
„Bij de godvruchtige levenswandel hoort het doen van gerechtigheid, overeenkomstig de norm van het recht Gods, verankerd in de heilzame geboden. Daden reiken als getuigenis soms verder dan woorden”, aldus Van der Graaf. „Dat raakt zowel het leven in de micro- als in de macroverbanden.”
Dat stelde ook oud-SGP-kamerlid mr. dr. J. T. van den Berg in zijn inleiding. „We moeten een blijvend appèl doen op de overheid om zich uit te spreken over waarden en normen. Als christenen moeten we die in ons hart hebben. Wij houden de roeping om op alle fronten zo concreet mogelijk te laten zien waar het misgaat en welke remedie wij daar tegenover kunnen stellen.”
Volgens Van der Graaf leidt dat al direct tot de vraag hoe de thora in de volle breedte moet worden vertaald als geldig voor nu. „Hoewel we er altijd krachtig voor hebben te waken dat het beeld dat de wereld van Gods inzettingen krijgt niet wordt vertroebeld door onze inzettingen. Dat geldt zeker vandaag, nu we als christenen een minderheidspositie innemen te midden van velen die het onderscheid niet meer weten tussen hun rechter- en hun linkerhand. De grote moeite is om helder te onderscheiden tussen wat echt geldige afgeleiden zijn van de geboden van God en wat te maken heeft met de geboden of verboden van mensen.”
Van den Berg vroeg de ongeveer 150 aanwezigen wat er te verwachten valt van het politieke debat over normen en waarden. „Er heerst een twijfel of dit door de politiek moet gebeuren. Men is bang voor zedenmeesterij. En als er al gesproken wordt over waarden en normen, waarover hebben we het dan? Dan zijn dat geen bijbelse normen, want die zijn beknellend en betuttelend. Er wordt geen algemene moraal meer erkend. De autonome mens geldt.”
Wie draagt bovendien de waarden en normen over? „De kerk is naar de zijlijn geschoven”, aldus Van den Berg. „Het gezin is uitgehold. De individualisering heeft daar verwoestende gevolgen gehad. Het is toch heel bedenkelijk dat alleen de school verantwoordelijk is voor normen en waarden. De instituties die de waarden en normen moeten overdragen, worden afgebroken.” In het vrijdag gepresenteerde regeerakkoord van CDA, VVD en D66 staan slechts twee passages over normen en waarden. Het gezin ontbreekt daarin.
Van der Graaf bracht naar voren: „Als we beseffen dat alleen in Christus de Wet te dragen is, gaat het niet aan om in het huidige debat over waarden en normen slechts de Wet te hanteren en de naam van Christus, in Wiens navolging wij staan, niet te noemen. Het gaat bovendien niet aan om het volk de Wet op te leggen en niet tegelijkertijd vervuld te zijn van hartstocht om de ene Naam tot behoud gegeven uit te zeggen en uit te dragen in het volksleven. Het gaat om Wet en Evangelie. We zijn er niet voor onszelf, maar staan in een opdracht van de liefde. Daarom heeft de wereld vernieuwde mensen nodig.”