Economie

Lernout & Hauspie gaat toch failliet

Het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) is gistermiddag failliet verklaard. Daarmee gaat een bedrijf verloren dat tot voor kort de technologische trots van Vlaanderen was. Sommige dochters in de VS vallen nog wel onder een Amerikaans uitstel van betaling.

ANP
25 October 2001 09:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Vorige week vernietigde het hof in Gent in hoger beroep een eerder verleende langdurige surseance. Maar in plaats van het faillissement aan te vragen, wat iedereen verwachtte, kwam de directie maandag met een verrassing: het Amerikaanse bedrijf Speechworks zou een bindend akkoord hebben gesloten voor de overname van een van de onderdelen, de taal– en spraaktechnologie. De Amerikanen zouden 12,5 miljoen dollar willen betalen.

Maar de rechtbank in Ieper vindt dat geen reden om opnieuw uitstel van betaling te verlenen. Dat zou ’kunstmatig’ zijn. De opbrengst van de verkopen zou niet naar de schuldeisers gaan. Verder is redding van het hele bedrijf toch al niet meer mogelijk, meent de rechtbank. Het bedrijf verkeert sinds 5 januari in surseance. De rechtbank heeft vijf curatoren aangewezen om de uitverkoop van de onderneming te verzorgen.

Het bedrijf, dat in 1987 is opgericht door boekhouder Jo Lernout en informaticus Pol Hauspie, groeide als kool. Duizenden Belgische gezinnen kochten aandelen van de groep, aangespoord door banken en analisten. Hauspie werd ooit manager van het jaar.

Het sprookje duurde tot augustus vorig jaar, toen de Wall Street Journal onthulde dat de onderneming had gelogen over de omzet in Zuid–Korea.

, waar op papier belangrijke afnemers waren. Journalisten hadden gebeld met de ’afnemers’, die verbaasd verklaarden nooit contact gehad te hebben met de Vlamingen. Toen het schandaal bekend werd, daalde de beurskoers op één dag met 20 procent. Omdat het vertrouwen weg was, zette de daling daarna door. De oprichters verlieten het bedrijf; tegen hen zijn tal van processen aangespannen.

Curatoren
De curatoren moeten nu de restanten verkopen. De directie had dat eerder al geprobeerd; er zouden nu biedingen liggen voor diverse onderdelen voor in totaal 71,6 miljoen dollar. Dat is eentiende van wat Lernout & Hauspie ooit waard was.

Op een veiling in New York kocht Philips–dochter MedQuist voor 24,9 miljoen dollar de divisie medische transcripties van L&H. De L&H–divisie (1230 werknemers) houdt zich bezig met het uitschrijven van op de band ingesproken medische rapporten. MedQuist is op dit terrein de grootste in de Verenigde Staten, met 9000 werknemers en een omzet van 365 miljoen dollar. De L&H–divisie is met een omzet van 35 miljoen dollar de tweede partij in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer