Consument

Is deze dwarse muis rsi-proof?

Smartphones en tabletcomputers keren wellicht het tij, maar voorlopig geldt: wie computert, muist. En wie muist, doet er goed aan een gestroomlijnde te nemen. Want rsi is ook niks.

Redactie consument
14 January 2011 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 13:17
LXT precision mouse. Foto André Dorst
LXT precision mouse. Foto André Dorst

De allereerste ”X-Y Positie-indicator voor een Beeldschermsysteem” staat sinds 1970 in de boeken, op naam van uitvinder Douglas C. Engelbart. Het was duidelijk dat ergonomie toen niet bepaald prioriteit had. De eerste muis was een vierkant houten kastje, met een klein rood knopje erop. Nu zou je ’m vanwege zijn mooie retro-uitstraling willen bezitten, maar waarschijnlijk heb je dan binnen een week rsi-klachten.

Met de huidige standaardmuizen valt prima te werken, maar toch kan het soms nodig zijn om voor een muis te kiezen met iets ergonomischer rondingen.

Een optie is de LXT precision mouse, uit de stal van de firma Bakker Elkhuizen uit Almere. De muis is vormgegeven vanuit de gedachte dat de meest efficiënte manier om een muis te bewegen is via de zogeheten precisiegrip, een beweging die vooral voortvloeit uit het samenspel van wijsvinger en duim en niet vanuit de hele arm en schouder. De muis staat dus rechtop en is erg fijngevoelig. De hand hoeft maar miniem te bewegen om de cursor heel precies over het scherm te sturen. Pluspunt.

Het nadeel is dat juist omdat de muis zo gevoelig reageert, de muizer zich een beetje moet inhouden, waardoor-ie juist z’n spieren extra aanspant. Wellicht een kwestie van wennen.

Het argument dat je met deze muis gemakkelijker zou kunnen flexwerken doet wat gekunsteld aan. Maar verder: mooi ding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer