Adoptie Chineesjes voorlopig opgeschort
China heeft adopties van Chinese kinderen door buitenlanders opgeschort. Het land is bang dat de bezoekende ouders in spe de longziekte SARS verspreiden. Dat heeft het Chinese centrum voor adoptie gisteren meegedeeld.
Het centrum is gestopt met het sturen van de benodigde papieren naar potentiële adoptieouders in het buitenland. Mensen die al toestemming hadden om een Chinees kind te adopteren, moeten indien mogelijk hun reis naar China uitstellen, adviseert het centrum. De maatregel geldt niet voor buitenlanders die in China werken.
De besmettelijke longziekte SARS heeft in China (inclusief Hongkong) tot nu toe 513 mensen het leven gekost. Peking maakte vrijdagochtend bekend dat er in de afgelopen dag 43 nieuwe gevallen zijn bijgekomen, het laagste dagelijkse aantal sinds het uitbreken van de ziekte. Het was voor de zevende achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen onder de honderd bleef.
In China en Hongkong zijn gisteren opnieuw vier mensen aan SARS overleden. In Taiwan waren het er drie. Het aantal geregistreerde SARS-doden over de hele wereld komt daarmee op 613. De chef van het ministerie van Volksgezondheid van Taiwan trad vrijdag af omdat hij de verspreiding van SARS op het eiland niet heeft kunnen tegenhouden. Hij is vervangen door een gerespecteerd epidemioloog.
Als zich in Singapore geen nieuwe gevallen voordoen verklaart de stadstaat zich dit weekeinde SARS-vrij. Een aantal mogelijke nieuwe gevallen in een psychiatrisch ziekenhuis bleek griep te zijn. Toch „moeten we waakzaam blijven”, zei premier Goh Chok Tong. „SARS is als terrorisme, het ligt altijd op de loer.” Sinds woensdag heeft Singapore daarom een televisiezender die geheel aan SARS is gewijd. Twaalf uur per dag zendt het SARS-kanaal nieuws en voorlichtingsprogramma’s uit.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO betwijfelt overigens of de ’boekhouding’ van de Chinezen wel helemaal klopt. Waarschijnlijk is het aantal nieuwe SARS-besmettingen per dag hoger. Veel mensen die overduidelijk SARS hebben, worden door de Chinese autoriteiten nog steeds ten onrechte aangeduid als „waarschijnlijk zieken.” De WHO baseert haar beschuldigingen op onderzoek in Chinese ziekenhuizen en klinieken.
Ook patiënten met SARS-achtige verschijnselen die snel weer genezen en die niet met een besmet persoon in contact zijn geweest, worden niet geregistreerd. Het werkelijke aantal mogelijke gevallen van SARS kan daardoor aanzienlijk hoger zijn dan de autoriteiten melden, aldus Chin.
De WHO gaat ervan uit dat er sprake is van een misverstand en dat de Chinese ziekenhuizen niet bewust proberen SARS-besmettingen verborgen te houden. China deed aanvankelijk geheimzinnig over SARS, maar beloofde later volledige openheid. Enkele honderden ambtenaren zouden zijn ontslagen of anderszins bestraft wegens een lakse houding bij de bestrijding van SARS.