Kamer eist tempo rond postconflict
DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag kanttekeningen geplaatst bij de adviezen van Ruud Vreeman, de ‘verkenner’ die afgelopen dinsdag kwam met zijn rapport over het conflict op de postmarkt.
Een Kamermeerderheid lijkt zijn voorstel te steunen dat nieuwe postbedrijven en vakbonden opnieuw met elkaar om tafel gaan om te praten over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Maar er is wel vraag naar meer tempo.
Vreeman hoopt dat nieuwkomers op de geliberaliseerde postmarkt zoals Sandd, SelektMail en Netwerk VSP eind 2013 ongeveer 80 procent van hun werknemers laten werken onder een arbeidscontract, in plaats van op stukloon. Hij pleit ervoor dat ze tot 1 april krijgen om met vakbonden afspraken hierover te maken en over een fonds waaruit de kosten worden betaald. Als ze daar niet in slagen, kan de overheid zelf strenge regels opleggen.
Staatssecretaris Bleker (Economische Zaken) ziet veel in de plannen en wil ze graag uitvoeren. Maar die ruimte werd hem niet zomaar gegeven. Het probleem voor Bleker is de kritische houding van gedoogpartner PVV. „Toen Vreeman bezig was met zijn rapport sprak men over een broedende kip. Maar naar nu blijkt heeft deze windeieren gelegd”, aldus PVV’er Van Bemmel. Samen met de SP wil de PVV dat het kabinet meteen overgaat tot het opleggen van strengere regels voor de nieuwkomers, zoals eerder de bedoeling was. „Wij eisen direct fatsoenlijke voorwaarden, anders verdwijnen ze maar van de markt”, zei Van Bemmel.
Door de PVV-opstelling heeft Bleker niet genoeg aan de steun van VVD, CDA en D66 en krijgen andere partijen zoals PvdA, GroenLinks en de SGP een belangrijke invloed op het regeringsbeleid. PvdA en GroenLinks geven de ruimte om een begin te maken met de uitvoering van de adviezen van Vreeman, maar stellen wel eisen. Zo moest Bleker de PvdA toezeggen de Kamer voor 1 februari te informeren over het overleg tussen de sociale partners. Liever liet hij die partijen in alle rust onderhandelen.
Minister Kamp (Sociale Zaken) zegde donderdag een onderzoek toe naar de vraag of nieuwe bedrijven op de postmarkt regels voor de inzet van zelfstandige ondernemers misbruiken om personeel op basis van stukloon te betalen.