Binnenland

Huiselijk geweld treft ook man

DEN HAAG – Ieder jaar zijn in Nederland meer dan 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Opvallend is dat onder hen veel meer mannen zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het onderzoek ”Huiselijk geweld in Nederland”, dat de ministers Opstelten (Justitie), Van Bijsterveldt (Onderwijs) en staatssecretaris Veldhuijzen (Welzijn) vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Binnenlandredactie
14 January 2011 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 13:16
Foto ANP
Foto ANP

Van alle slachtoffers is 60 procent vrouw en 40 procent man. Vooral dat laatste feit verrast de onderzoekers: in eerdere onderzoeksresultaten was de verdeling tussen vrouwen en mannen zo’n 85 tegenover 15 procent.

Wel zijn mannen verreweg het meest dader van huiselijk geweld: dat geldt voor 83 procent van de gevallen.

Een andere opvallende uitkomst is dat niet-westerse allochtonen –met name Nederlanders van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst– oververtegenwoordigd zijn in de statistieken. Binnen die groep zijn het vooral allochtonen van de eerste generatie die vaak de fout ingaan.

Er bestaat een duidelijke link tussen slachtofferschap en daderschap: vaak worden slachtoffers zelf ook dader van huiselijk geweld. Daarnaast blijkt dat daders van huiselijk geweld ook vaak andere misdrijven plegen. Van hen komt 30 procent binnen twee jaar na het plegen van huiselijk geweld opnieuw met justitie in aanraking.

Ongeveer 65 procent van alle gevallen van ernstig huiselijk geweld betreft lichamelijk geweld. Seksueel geweld komt in zo’n 8 procent van de gevallen voor.

De gevolgen zijn vaak aanzienlijk: ongeveer 40 procent van de slachtoffers van huiselijk geweld heeft te maken met tijdelijk lichamelijk letsel en circa vijftien procent met blijvend lichamelijk letsel. Daarnaast zijn ook op relationeel en emotioneel vlak de gevolgen zeer ernstig. Een kwart van de bevraagde slachtoffers geeft aan een zelfmoordpoging te hebben ondernomen.

De onderzoekers zien ook een lichtpuntje: ze constateren dat het taboe op het melden van huiselijk geweld afneemt. In 1997 –toen voor het eerst een dergelijk grootschalig onderzoek naar huiselijk geweld werd uitgevoerd– was het meldingspercentage bij de politie nog 12; nu is dat opgelopen tot 20 procent. Volgens het rapport lijkt dat het gevolg te zijn van het beleid van de afgelopen jaren.

Het kabinet wil de positie van de slachtoffers snel verbeteren. Ook richten de bewindslieden zich op een strengere aanpak van daders. Zo zouden plegers van ernstig huiselijk geweld er niet meer met een taakstraf vanaf mogen komen. Later dit jaar komen ze met voorstellen.

www.wodc.nl voor het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer