Kerk & religie

Regelmatig fraude bij megakerk

PASEDENA – Op Amerikaanse leest geschoeide megakerken en televisiepredikanten zijn de belangrijkste fraudeurs binnen het christendom. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Leiders van dergelijke organisaties plegen jaarlijks wellicht voor 25 miljard euro fraude.

Kerkredactie
10 January 2011 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 13:12

Tot die conclusie komt het International Bulletin of Missionay Research, een Amerikaans kwartaalblad over zending wereldwijd.

De fraude komt vooral voor in groeperingen die het ‘welvaartsevangelie’ prediken, de wereld van televisiepredikanten en massabijeenkomsten. In Amerika, maar ook in andere delen van de wereld, trekken deze ‘kerken’ veel publiek. Hun boodschap is dat wie goed gelooft, en vooral veel geld geeft aan de voorganger of geloofsgemeenschap, grote persoonlijke welvaart en succes zal ontvangen.

De cijfers betreffen schattingen, die zijn gebaseerd op een studie van dr. David Barrett van het Center for the Study of Global Christianity (CSGC) in Pasedena, Californië. Hij neemt al meer dan twintig jaar de geldstromen binnen de christelijke wereld onder de loep. Samen met dr. Todd Johnson, directeur van het onderzoekscentrum, beweert hij dat het overgrote deel van de fraude binnenskamers wordt afgehandeld of met de mantel der liefde bedekt.

De onderzoekers illustreren hun bevindingen met tientallen voorbeelden. Zo trachtte een Braziliaanse evangelische leider 2 miljard dollar wit te wassen. Een Canadese voorganger stak vele miljoenen van gemeenteleden in eigen zak.

Bij de bank van het Vaticaan werd vorig jaar 20 miljoen euro in beslag genomen omdat het witgewassen geld betrof. Een Nigeriaanse voorganger van een gemeente in Oekraïne wordt ervan beschuldigd zijn gemeente voor tientallen miljoenen te hebben opgelicht.

Iedere vermeende fraudeur wordt in de rapportage van Barrett en Johnson bij naam genoemd. De Amerikaanse televisiedominee Benny Hinn zou bijvoorbeeld bij elke collecte tijdens samenkomsten enkele duizenden dollars uit de collectezak halen voor zijn persoonlijk gerief.

Het meeste geld wordt echter opgehaald door Kenneth Copeland. Hij legde in 2008 uit hoe God hem miljardair maakte. Wie hem volgde, kon delen in de rijkdom, aldus Copeland.

De onderzoekers citeren ook de United States Internal Revenue Service, die periodiek een overzicht publiceert van de meest voorkomende vormen van fraude. Volgens de organisatie is er een enorme toename van mensen die zichzelf ”bisschop” noemen en claimen leider van een kerk te zijn. Dat geeft hun belastingvoordelen.

Het CSGC-rapport spreekt niet over fraude in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer