Koninklijk Huis

Buren verwerft kast prins Frederik Hendrik

De gemeente Buren heeft een monumentale kast weten te verwerven. Het meubelstuk is eigendom geweest van prins Frederik Hendrik, vertelt conservator Jan Thijssen van Museum Buren en Oranje-enthousiast. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 3 januari was de Triumfkast die ooit in kasteel Buren stond, voor het eerst in het stadje te zien.

10 January 2011 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 13:12
De gemeente Buren heeft een kast weten te verwerven die ooit eigendom was van prins Frederik Hendrik. Foto gemeente Buren
De gemeente Buren heeft een kast weten te verwerven die ooit eigendom was van prins Frederik Hendrik. Foto gemeente Buren

De kast uit 1635 stond te koop bij De Eenhoorn Kunst en Antiek in Zaltbommel. De kunsthandelaar Aad Penders kwam de kast op het spoor dankzij een tip. „Een bevriende antiquair-restaurator in België liet mij een meubel zien dat hij voor een Engelse handelaar moest ”kuisen” en restaureren. Hoewel de kast weliswaar in twee delen in zijn werkplaats stond, had ik direct het gevoel dat het hier om een bijzonder meubel ging. Na enige omwegen werd ik eigenaar van deze ”ontdekking”. Nadat ik foto’s van de kast had opgestuurd naar de Stichting tot bevordering van Genealogie Het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde te Den Haag, kreeg ik een opgetogen telefoontje met de mededeling: „Meneer, u hebt de kast van Maurits!””

De antiquair die de kast zeven jaar in bezit heeft gehad, wilde graag dat het meubelstuk naar Buren terugkeerde. Hij heeft de kast voor een deel geschonken aan de gemeente Buren.

De kast zal deel gaan uitmaken van een nieuwe tentoonstelling, ”Van prins naar vorst”, die Thijssen als opstap naar de „aanstaande” troonswisseling gaat realiseren.

Verschillende details aan het eiken renaissancemeubel bewijzen dat de kast van Frederik Hendrik en zijn vrouw is geweest, zegt Thijssen. Zo staat het familiewapen van stamhouder prins Willem van Oranje erop. „Het wapenschild wordt aan beide zijden geflankeerd door bazuinblazende cherubijnen, die de bazuinen in triomf omhooghouden met de ene hand en met de andere hand gezamenlijk de keten van de Orde van Kouseband, die om het wapen is gehangen, dragen. De spreuk luidt: ”Hony soit qui mal y pense” (schande over hem die er kwaad van denkt).”

Midden onder de kaplijst is het portret van Amalia van Solms (1602-1675) te zien. Zij was de gemalin van prins Frederik Hendrik. Direct onder haar afbeelding is de beeltenis van de prins zelf met zijn maarschalkstaf te zien. Het vermoeden is dat Amalia opdracht voor het vervaardigen van de kast heeft gegeven, omdat zij en haar man zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Amalia zou de kast ter ere van haar overleden zwager, prins Maurits, hebben laten maken.

Verder staat het familiewapen van de zoon van Willem van Oranje: prins Maurits, op de kast en is het wapen van het stadje Buren erop te vinden.

Wat is de link met Buren? Prins Frederik en zijn vrouwen bezaten kasteel Buren. Het was een van de grootste kasteelcomplexen van Nederland. Frederik Hendrik en Amalia vertoefden er graag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer