Afghaanse christen kijkt wel uit voor politie
DEN HAAG – De nieuwe missie in Afghanistan is bedoeld om de politie en justitie daar te versterken, stelt het kabinet. Vooral vrouwen en kinderen zijn in dat land slachtoffer van mensenrechtenschendingen. De regering lijkt de christenen over het hoofd te zien.
De mensenrechtensituatie in Afghanistan is „zorgelijk”, schrijft het kabinet in de brief over de missie die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het justitiële systeem verkeert „in een slechte staat.” De civiele politie heeft er „doorgaans een slechte reputatie” en „staat veelal te boek als corrupt.”
In de Kamerbrief benoemen de vier ondertekenaars meermalen de benarde situatie van vrouwen in Afghanistan. „De discriminatie en marginalisatie van vrouwen en meisjes zijn problemen waarop vooruitgang nog altijd beperkt is.”
Met geen woord echter rept het kabinet over de naar schatting duizenden christenen in Afghanistan. Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, maakte juist begin deze week bekend dat het land op haar ranglijst christenvervolging is gestegen van de zesde naar de derde plaats. „Christenen houden hun geloof zo veel mogelijk geheim”, stelde Open Doors onder meer.
In Afghanistan worden christenen uitgescholden, geïntimideerd, geslagen, ontslagen, gevangengezet, ontvoerd en gedood. De centrale overheid neemt het niet voor hen op. De in de grondwet opgenomen godsdienstvrijheid voor niet-moslims wordt genegeerd.
Bescherming van politie en justitie krijgen ze niet. Sterker nog, christenen kunnen er beter uitkijken voor agenten. Een naar India gevluchte Afghaanse christen getuigde er halverwege vorig jaar van dat de politie christenen arresteert en hen als criminelen verhoort.
Justitie in Afghanistan vervolgt ex-moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd. Eind vorig jaar werd bekend dat twee bekeerlingen mogelijk tot de doodstraf zullen worden veroordeeld.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind kaartte de positie van christenen in Afghanistan daarom vrijdagavond direct aan in zijn reactie op het kabinetsplan voor de missie. „De ChristenUnie wil dat niet alleen naar de positie van vrouwen wordt gekeken. De geloofsvrijheid in Afghanistan moet eveneens gegarandeerd worden, ook voor christenen in dat land. Zo zou wat ons betreft de doodstraf op afvalligheid van de islam moeten worden afgeschaft. Dat zou een echte vooruitgang zijn van de rechtstaat.”